RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Vinko Puljić: Bez istine i pravde nema katarze

Napisano 14.11.2011. 13:32

Osamnaest godina od ubojstva fra Nikice Miličevića i fra Leona Migića

Vinko Puljić: Bez istine i pravde nema katarze

■ Sjećanje na ubijene fratre
■ Ubojica gvardijana i vikara franjevačkog Samostana kažnjen pa pomilovan, nalogodavci nisu otkriveni
■ Misu zadušnicu predslavio je kardinal Vinko Puljić
■ Za ubojstvo fratara osuđen je Miralem Čengić, a potom je i pomilovan

Fra Tomislav Trogrlić zvani Šitum jedan je od pet fratara koji su 13. studenoga 1993. s još pet časnih sestara te 20-ak vjernika, civila koji su zaštitu od Armije BiH potražili u zidinama fojničkoga Samostana, bili svjedocima ubojstva fra Nikice Miličevića i fra Leona Migića, gvardijana i vikara. Svjedoka je zapravo bilo ukupno pet jer časnim je sestrama kao i civilima rečeno da se sklone kad se čula buka pripadnika Armije BiH koji su se tog 13. studenoga, nešto iza podneva, približavali samostanu. A od pet fratara, samo je još fra Tomislav među živima. Kaže, živo se sjeća svakog detalja iz dana kada su ubijeni gvardijan i vikar.

Svjedok događaja

- Nešto iza ručka koji je malo dulje potrajao, fra Nikica i fra Leon su izašli u dvorište, čim smo začuli galamu. Skupina pripadnika ABiH nastupila je veoma bučno, a najprije su došli do fra Leona. Ali kad je do njih došao gvardijan, odmah su pustili fra Leona, jer bilo je očigledno da im je meta bio gvardijan. Tražili su da priznamo da skrivamo bojovnike i oružje. Mi smo rekli da ničega nema te smo im pokazali potvrdu da je prije samo dva dana urađena temeljna premetačina crkve i samostana od pripadnika ABiH i civilnih vlasti Fojnice iz koje se vidjelo da je sve u redu te da ništa ne skrivamo. Nije im to, međutim, bilo dovoljno. Rekli su da će pucati, a fra Nikica im je odgovorio „Pucajte, ako imate zašto“. Odmah nakon toga u njega su ispalili rafal -ispričao nam je zasad jedini živi svjedok događaja među fojničkim fratrima. Za ubojstvo fra Nikice Miličevića i fra Leona Migića osuđen je Miralem Čengić, pripadnik 302. motorizirane brigade ABiH s kojim su bila još trojica pripadnika spomenute postrojbe.

 Pomilovan izvršitelj

Čengić je za ovaj zločin pravomoćno osuđen na 12 godina zatvora. Kaznu nije odležao do kraja jer ga je pomilovao Alija Izetbegović, tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH. Nalogodavci ovog zločina, međutim, nikad nisu otkriveni niti su procesuirani.
„Ubojstvo gvardijana i vikara nije rasvijetljeno do kraja jer nalogodavci nisu otkriveni, a uvjeren sam da oni postoje. Prošle nam je godine bio časnik Armije BiH, brigadir Hasib Mušinbegović, nekadašnji zapovjednik 302. motorizirane brigade ABiH čiji su pripadnici bili i ubojice fojničkih fratara. On je tada rekao da oni nisu tog dana bili pod njegovim zapovjedništvom. Ako je tako, pod čijim su onda bili, tko je njima upravljao i dao im nalog da na pravdi Boga ubiju gvardijana i vikara“, kaže fra Nikica Vujica, gvardijan fojničkoga Franjevačkog samostana. Misu zadušnicu za ubijene fra Nikicu i fra Leona, ali i 103 vjernika župe Fojnica, predslavio je kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski.

■ Naša je želja sačuvati dužno poštovanje prema ubijenim fratrima. Pravosuđu, ukoliko išta vrijedi, treba odgovarati na pitanja je li pravda zadovoljena. Mi kao crkva ne možemo se miješati u rad pravosuđa, ali možemo poslati poruku da bez istine i pravde nema katarze, niti stvaranja procesa povjerenja i pomirenja. Bez istine i pravde ne možemo govoriti o temeljima pomirenja i povjerenja. Ovoj je zemlji to jako potrebno, ali čini se da je to jedan dug put, istaknuo je kardinal Vinko Puljić.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi