RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Za SDA prihvatljivi stavovi HDZ-a, ali ne i dinamika

Napisano 26.04.2015. 11:48

Potpredsjednik SDA Sanjin Halimović kaže kako problema u koaliciji SDA, DF-a i HDZ-a ima i kako je komunikacija među partnerima jako loša, ali se nada da neće doći do većih potresa, pucanja koalicije ili pada federalne Vlade.

“Komunikacija s HDZ-om je dobra, ali s DF-om je loša na svim razinama. Oni su mlada stranka, a tamo su ljudi koji su došli iz različitih stranaka, sve to možda ima utjecaja. SDA inzistira na stalnom dijalogu koji je sada došao u “slijepu ulicu” i polemike između stranaka vode se kroz medije. Ipak, nadam se da će se stvari uspjeti riješiti”, kaže Halimović za Dnevni list.

On potvrđuje i to kako 15 – 20 dana nitko iz SDA nije stupio u kontakt s predsjednikom DF-a Željkom Komšićem. Najnoviji problem u koaliciji vezan je uz smjene u javnim poduzećima na kojima inzistira HDZ BiH. Iz HDZ-a BiH traže izmjene uredbe kojom se regulira izbor članova nadzornih odbora javnih poduzeća, na što u DF-u ne pristaju. HDZ želi žurne promjene u javnim poduzećima, dok DF traži depolitizaciju javnih poduzeća i inzistira da se čekaju isteci mandata.

Uz to DF inzistira na tome da u potpunosti preuzme odgovornost za resore na čijem su čelu njihovi ministri, što ne odgovora HDZ-u i SDA, jer bi po tom principu npr. obje elektroprivrede i druga jaka poduzeća bili pod kontrolom DF-a.

Halimović navodi kako su za SDA prihvatljivi stavovi HDZ-a, ali ne i dinamika koju HDZ traži. Dodaje da SDA traži da se uradi revizija u svim poduzećima te da svi rukovoditelji javnih poduzeća i agencija dostave izvješća o poslovanju.

“Tražit ćemo da svi koji su slabo radili odstupe. Nama je stalo da institucije rade i da sve bude po zakonu. Ne želimo da kasnije sudovi rade zbog eventualnih smjena”, kaže Halimović. On navodi kako se, ipak, ništa od spomenutog ne može raditi bez dogovora sva tri partnera u vlasti te dodaje da će SDA nastaviti inzistirati da do njega i dođe.

Sjednica Vlade Federacije u ovom tjednu nije održana zbog navedenog problema oko javnih poduzeća. Nova je najavljena za ponedjeljak kada će se vidjeti ima li pomaka ili federalna vlast ulazi u krizu.

HMS


Nema komentara

Anketa

Ustavi