RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Analiza cijena: Mliječni proizvodi drastično poskupili

Napisano 02.01.2014. 10:15
Analiza cijena: Mliječni proizvodi drastično poskupili

Najnovija analiza cijena u deset gradova Federacije BiH koju je sačinilo Federalno ministarstvo trgovine pokazuje da je u studenom prosječna cijena litra iznosila 1,50 KM, što je za 3,3 posto skuplje nego u listopadu, piše Dnevni avaz.

Da je 1,5 maraka za litar mlijeka u nekim slučajevima i "niska" cijena, pokazuju drastičniji primjeri iz pojedinih bh. gradova. Mostarci su tako prošlog mjeseca ovaj artikl plaćali u prosjeku 1,8 KM, a Širokobriježani dvije marke.

Nove, znatno više cijene u studenom imali su i sirevi trapist, edamer i gauda. Prosječno, za kilogram ovih vrsta sireva trebalo je izdvojiti 13,3 KM, čak deset posto više nego mjesec ranije.

Sličan porast cijene od 10,10 posto zabilježen je i kod maslaca, pa su građani FBiH u studenom u prosjeku trebali izdvojiti 17,60 KM za kilogram.

U Savezu udruženja potrošača BiH tvrde da se radi o nelogičnim poskupljenjima s obzirom na to da je godina bila rodna te da stočna hrana nije poskupjela već pojeftinila, dok je cijena električne energije na istom nivou.

- Građanima savjetujemo da, ako su u mogućnosti, kupuju mlijeko i mliječne proizvode iz njima poznatih domaćinstava, jer su znatno jeftiniji - kaže Gordana Bulić, predsjednica Upravnog odbora ovog saveza.

Prema najnovijim podacima Federalnog ministarstva trgovine, u studenom je došlo do znatnog pada cijene pšeničnog brašna (17,4 posto), pa je ovaj proizvod u FBiH prosječno koštao marku.

To, međutim, kao ni ranijih mjeseci, nije pratilo adekvatno pojeftinjenje pekarskih proizvoda, pa je kruh jeftiniji za samo 1,6 posto i kilogram je koštao 2,4 KM.

Dnevno


Ispiši
Ocijeni: 3.0
10319 pregleda

Nema komentara

Anketa

Ustavi