RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Hercegovci uvjerljivo najveći izvoznici u BiH

Napisano 27.07.2011. 17:48


Bosna i Hercegovina je u 2010. godini ostvarila ukupni robni izvoz u vrijednosti od 3,63 milijarde Eura, od čega je entitet Federacije BiH ostvario 2.419,33 milijuna Eura izvoza,  Republika Srpska 1.113,5 milijuna Eura i ostatak od 97,17 milijuna Eura se odnosi na izvoz ostvaren od poslovnih subjekata sa sjedištem u distriktu Brčko. Izvoz roba na nivou cijele BiH je nominalno rastao 28,3% u odnosu na prethodnu 2009. godinu.

Zanimljivo je vidjeti raščlanjivanje podataka za izvoz na nivou županija u Federaciji BiH. Neki mitovi, medijske manipulacije da Hercegovci žive samo od uvoza i distribucije poznatih brandova za BiH, padaju u vodu. Naime, najveći izvoz po glavi stanovnika u Federaciji BiH je u Županiji Zapadnohercegovačkoj i iznosi 1.508 Eura per capita. Druga županija poveličini robnog izvoza po glavi stanovnika je Zeničko-dobojska, koja je ostvarila 1.485 Eura per capita, a odmah iza nje je Hercegovačko-neretvanska županija sa 1.453 Eura ostvarenog izvoza per capita. Kako je Federacija veći izvoznik od Republike Srpske i po službenom broju stanovnika i po procijenjenom broju stanovnika, evidentno je da se najveći izvoz po glavi stanovnika u 2010. godini radio u Zapadnoj Hercegovini.
Aluminij d.d. je ostao najveći pojedinačni izvoznik u BiH, odmah iza njega su Global Ispat Koksna Industrija Lukavac, Prevent Cutting Visoko i ArcelorMittal Zenica.

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi