RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Izvoz iz BiH u Hrvatsku pao za 24 posto, BiH prijete i sankcije EU

Napisano 02.07.2014. 14:21
Hrvatska - EU

Navršila se prva godina od ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Efekat za Bosnu i Hercegovinu izravno se mjeri padom izvoza za 24 posto u odnosu na godinu prije, objavila je Federalna televizija, a prenio Hrvatski Medijski Servis. Istovremeno, državni ured Hrvatske pregovara s BiH o nastavku povlastica koje su imali u okviru CEFTA 2006.

Predstavnici BiH tvrde da će ostati dosljedni i da neće biti vraćanja na trgovinski režim prije stupanja Hrvatske u Europsku uniju. Izvoz Hrvatske u našu zemlju bilježi milijunske gubitke, te Hrvatska insistira na zadržavanju pogodnosti koje je imali ranije. U Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH kažu, međutim,  kako bi “otvaranje tržišta BiH i omogućavanje Republici Hrvatskoj nastavka povlastica koje je uživala u okviru CEFTA 2006 i nakon pristupanja Uniji dovelo  do nesagledivih posljedica po gospodarstvo BiH”.

BiH prijeti nova suspenzija sljedeće godine. Europski povjerenik za proširenje Štefan File, kako javlja FTV, uputio je Europskom parlamentu prijedlog trgovinskih  sankcija jer BiH nije uskladila režim s Hrvatskom. „Europska unija predlaže ono što su prihvatile druge zemlje u regiji koje imaju jednak sporazum – a to je dvostrani aranžman, pri čemu i BiH sa svoje i EU sa svoje strane izmijene svoja ograničenja za uvoz i izvoz, kako bi se uvažila činjenica da je Hrvatska ušla u EU”, pojašnjava glasnogovornik Delegacije EU-a u BiH Andy McGuffie.

Suspenzija bi bila dodatni udarac gospodarstvu BiH. “Ako negdje treba da nam se progleda kroz prste i pomogne, to je da se do kraja 2014. ne donesu te mjere jer bi one bile drastične na naš izvoz prema EU”, kazao je za Federalnu televiziju Momir Tošić, direktor Sektora za makroekonomski sistem Vanjskotrgovinske komore BiH.

I dok izvoz iz Hrvatske raste, izvoz iz BiH, naročito mlijeka, pao je za 50%. Velika zamjerka je i otvaranje samo dva granična prijelaza za izvoz poljoprivrednih i proizvoda animalnog porijekla. Smanjenje razmjene s Hrvatskom preusmjerilo je izvoz na druge zemlje, kao što su  Srbija, Crna Gora i Makedonija.

HMS


Nema komentara

Anketa

Ustavi