RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Namet na namet: Kako mala poduzeća u BiH uopće mogu preživjeti?

Napisano 30.04.2015. 09:50

Jedno malo poduzeće, koje broji 20 uposlenih za plaće izdvaja u prosjeku 230.000 KM, a po osnovu raznih administrativnih pristojbi, komunalnih usluga i drugih obveza mora izdvojiti dodatnih 160.000 KM.

U organizaciji Udruge za poduzetništvo i posao LiNK Mostar i Udruge Nezavisni biro za razvoj (NBR) Gradačac i Modriča, u hotelu Mepas u Mostaru organiziran je okrugli stol Registar parafiskalnih nameta za bolje poslovno okruženje, javlja dnevnik.ba

Direktor Odjela za demokratizaciju USAID-a Jaidev Singhovom u raspravi je istaknuo važnost ovakovih projekata za suzbijanje visoke stope nezaposlenosti u BiH, te govorio o poreznim opterećenjima i njihovu utjecaju na investitore i razvoj poslovanja. Naglasio je važnost partnerskog odnosa i zajedničkog rada na rješavanju smanjenja parafiskalnih nameta i troškova.

Enver Sarvan, izvršni direktor Udruge Nezavisni biro za razvoj (NBR) Gradačac/Modriča posebice je istakao nužnost sinergijskog djelovanja svih subjekata te pozvao javni sektor i akademsku zajednicu da se aktivnije uključi u donošenje mjera za bolje sutra te naglasio važnost sustavnih rješenja a ne pojedinačnih parcijalnih rješenja.

Tomislav Majić, predsjednik Udruge za poduzetništvo i posao LiNK Mostar govorio je kako je oko 5 posto parafiskalnih troškova i oko 15 posto fiksnih poreznih troškova na prihod što u značajnoj mjeri utječe na konkurentnost i poslovanje. Govorio je i o brojnim drugim naknadama koje dodatno poskupljuju rad i poslovanje te istaknuo kako je trenutačno borba za očuvanje postojećih radnih mjesta a ne novo zapošljavanje. Još je govorio o 9,5 milijardi maraka koje su štednja građana i sredstva koja se ne investiraju jer nema dovoljno povjerenja u institucije vlasti i zakonski okvir kao i samo poslovno okruženje.

Dževad Handžar vlasnik tvrtke Laks d.o.o. Mostar koji proizvodi ribu i Radovan Šalabija vlasnik tvrtke Javor d.o.o. Prijedor koji se bavi drvopreradom istaknuli su, ukoliko se ovako nastavi, kako će i oni morati staviti katanac na tvrtku jer primjerice u HNŽ nema Zakona o koncesijama, Zakona o šumama, nema poticaja, nema potpore proizvodnji i posebice izvozu. Naglasili su probleme oko financiranja i samih fiskalnih troškova, a posebice ovih parafiskalnih kao što su notari, krediti, fiskalne kase i drugi troškovi.


Nema komentara

Anketa

Ustavi