RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Poticaj voćarstvu u Kiseljaku

Napisano 13.11.2013. 20:29
Poticaj voćarstvu u Kiseljaku

Voćnjaci na području općine Kiseljak od ove jeseni bogatiji su za pet tisuća sadnica jabuke, kruške i šljive. Sadnice čija je ukupna vrijednost 15 tisuća maraka poljoprivrednim proizvođačima s područja ove općine osigurala je općina Kiseljak iz svojeg Proračuna. Korisnici programa, njih 40, odabrano je putem javnog poziva kojeg je Služba za gospodarstvo, urbanizam i prostorno planiranje objavila krajem rujna ove godine. Kako nam je pojasnio Marinko Komšić, voditelj Službe, glavni kriteriji za odabir korisnika bio je posjedovanje najmanje dva duluma zemljišta i želja i volja da se bavite voćarstvom.

"Općina Kiseljak drugu godinu zaredom osigurava sadnice voća kao pomoć proizvođačima. Prošle godine smo imali tri tisuće, ove godine smo uspjeli osigurati pet tisuća sadnica. Ono što smatram važnim naglasiti i ovom prilikom jest da su sadnice nabavljene iz domaćeg rasadnika Poljokomerc i prilagođene su ovom podneblju", pojasnio je Komšić.

Korisnici koje odabralo općinsko povjerenstvo ovih su dana potpisali Ugovore s Mladenom Mišurićem Ramljakom, načelnikom općine Kiseljak.

"Vjerujem kako će ova donacija biti od koristi i nadam se uspješnoj sadnji", kazao je načelnik okupljenim korisnicima.

Jedna od njih je i Nikolina Anić koja je dobila 200 sadnica voća. Njima će kaže upotpuniti već postojeće voćnjake.

A što se tiče voćarstva u Kiseljaku, ono je već doseglo prijeratnu razinu. Iz mjerodavne općinske službe voćarima su poručili da ozbiljno razmisle o izgradnji prerađivačkih kapaciteta kako bi voće proizvedeno na području Kiseljaka bilo što bolje iskorišteno i plasirano na tržište. Kiseljak je inače kraj izuzetno pogodan za voćarstvo, a među voćem koje najbolje uspijeva na ovim prostorima upravo su jabuka, kruška i šljiva...

(artinfo.ba/ap)


Nema komentara

Anketa

Ustavi