RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Boljkovac: Mene su optužili da skrenu pažnju s 'lex Perković'

Napisano 18.09.2013. 08:37
Boljkovac: Mene su optužili da skrenu pažnju s \'lex Perković\'

Prvi hrvatski ministar unutarnjih poslova Josip Boljkovac (93), kojega je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo optužilo zbog ratnog zločina protiv civila 1945., izjavio je popodne za Hinu kako su ga optužili zato da "skrenu pažnju s dnevne politike i slučaja 'lex Perković' te se, kako je rekao, "trebalo hitno ubaciti 70 godina unatrag".

Boljkovac je rekao kako nema pojma o zločinima iz optužnice jednostavno zato "jer u Odjeljenju za zaštitu naroda (OZNA) za grad i Kotar Karlovac nisu bili nadležni za ta pitanja, nego je o tim likvidacijama odlučivala okružna OZNA".

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo Boljkovca tereti da je od 7. svibnja do sredine lipnja 1945. zapovjedio uhićenje i zatvaranje većeg broja civila s područja Duge Rese i okolnih mjesta pod optužbom da su surađivali s ustaškim vlastima te da je šest poznatih i 14 zasad nepoznatih osoba po njegovoj zapovijedi podređena mu Treća četa Prve hrvatske brigade KNOJ-a usmrtila i zakopala na predjelu Vidanka Curak. Jedan muškarac koji se usprotivio odvođenju usmrćen je hicima iz vatrenog oružja kod željezničke pruge u Dugoj Resi, navodi se u optužnici.

Boljkovac pak tvrdi kako bi, da je nekog likvidirao, išao u zatvor jer se "kako god tko sada misli mora znati da tada nije bilo anarhije".

"Dobio sam naredbu da odem u štab Treće crnogorske divizije i da s njima uđem u Dugu Resu da se ne ne bi događale osvete jer su neke porodice imale svoje članove u zatvoru zbog suradnje s ustašama. U borbi za Dugu Resu poginulo je oko 400 partizana", rekao je Boljkovac, kojemu je čudno što je i nakon ispitivanja podignuta optužnica jer je u istrazi pronađen dokument iz kojeg je vidljivo da je dvije godine poslije, 1947. u Beogradu mjerodavnost okružnih tijela prenesena na kotarsku punomoć budući da je okružna OZNA prestala djelovati.

"Osim toga, tek sam 1947. imenovan šefom te kotarske službe, a prije je šef bio Josip Benić kao sekretar Komiteta", dodao je Boljkovac. Optužnica apsolutno nije utemeljena, ocijenio je, dodajući kako su "još živi sekretarica Milka Sladić i Mirko Savić", koji znaju da, kako je rekao, nisu imali ovlasti da uhićuju i likvidiraju nikoga, a nisu imali ni pristup logoru.

"Za upravu karlovačkog logora nadležna je bila vojska. Mata Vrbetić je bio u upravi logora, a tamo su se vršile likvidacije. Znam da je on noću dolazio u Dugu Resu, a je li tada bilo likvidacija, neću ga optuživati jer nije živ", rekao je Boljkovac.

Bljesak 


Nema komentara

Anketa

Ustavi