RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

SDP RH ograđuje se od SDP-a BiH, traže razmatranje odluke o novoj vladi u FBiH

Napisano 21.03.2011. 08:57

Reakcije - Vlast i oporba u RH jedinstveni

SDP RH ograđuje se od SDP-a BiH, traže razmatranje odluke o novoj vladi u FBiH

Milanović: Dva HDZ-a nisu moj prvi izbor, ali je činjenica da su te stranke dobile 90 % glasova Hrvata

Izjavom da odluke o formiranju vlasti u FBiH nisu najmudrije i najsretnije, zbog čega ih treba razmotriti, predsjednik SDP-a Hrvatske Zoran Milanović izravno se distancirao od politike koju u BiH vodi sestrinska stranka SDP BiH i njezin predsjednik Zlatko Lagmudžija.

Prihvatiti volju naroda

Uz predsjednika Ivu Josipovića i premijerku Jadranku Kosor, ovom se izjavom protiv neustavnog formiranja vlasti u FBiH pridružila i najjača oporbena stranka u RH.
"Što god ja mislio o HDZ-u BiH i HDZ-u 1990, o tome je li njihova politika bila dobra te o njihovim odnosima s HDZ-om RH, činjenica je da je za te dvije stranke glasovala velika većina", kazao je predsjednik SDP-a Zoran Milanović napominjući da dva HDZ-a nisu njegov i njegove stranke pravi izbor, ali da uvažava činjenicu da je za njih glasovalo 90 posto bh. Hrvata.
FBiH je zajednica Hrvata i Bošnjaka, kazao je Milanović, što stoji i u Washingtonskom sporazumu, te da ona onaj tko formira vladu mora paziti da se ne poziva samo na običnu većinu. Službene reakcije na Milanovićevu izjavu iz prozvanog SDP-a BiH još nema, niti se oglašavaju o iznesenim stavovima predsjednika RH Ive Josipovića i premijerke Jadranke Kosor, koje su početkom godine zbog zajedničke izjave o BiH optužili "za miješanje u unutarnje poslove BiH".

Čelnici RH o stanju u BiH

Spomenimo da je tijekom prošlogodišnje predizborne kampanje SDP Hrvatske otvoreno podržao SDP BiH. Na nekoliko predizbornih skupova SDP-a BiH pojavili su se i čelnici sestrinskog SDP-a RH. Prošlotjedni izbor nove vlasti u FBiH, nakon nekoliko verbalnih upozorenja iz Zagreba, kap je koja je prelila čašu u odnosima dva SDP-a.

SDP RH
Potezi Hrvata u BiH nisu uopće neprihvatljivi
■ Ističući da je njegova stranka uvijek podržavala SDP BiH kao građansku opciju u BiH, Milanović je naglasio da je BiH država triju naroda i da tu treba biti delikatan i pažljiv kada se donose važne odluke. Upitan smatra li aktualnu političku situaciju u BiH opasnom, čelnik SDP-a Hrvatske je rekao da se po reakcijama Hrvata u BiH ne vidi da se bilo tko ponaša na neprihvatljiv način ili da situacija izmiče kontroli.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi