RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

TRAŽE IZMJENE U Hrvatskoj oporezuju mirovine iz BiH

Napisano 08.06.2013. 13:13
TRAŽE IZMJENE U Hrvatskoj oporezuju mirovine iz BiH

Kako doznajemo iz njujorškog sjedišta Hrvatskoga svjetskog kongresa, ta je krovna udruga hrvatskoga iseljeništva 13. svibnja ove godine Ustavnome sudu Republike Hrvatske uputila prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti Zakona o porezu na dohodak s Ustavom Republike Hrvatske.

Dvostruko oporezivanje

Kako je poznato, od ožujka 2012. godine u Hrvatskoj se oporezuju inozemne mirovine rezidenata u Republici Hrvatskoj. Ta promjena poreznog sustava je dovela do dvostrukog oporezivanja mirovina iz pojedinih država, među kojima je i BiH.

Iako ne postoji službena evidencija koliko hrvatskih građana prima mirovine iz inozemstva, prema procjeni bivšeg ministra rada i socijalne skrbi Davorka Vidovića, radi se o 150 tisuća umirovljenika koji žive od mirovina zarađenih u Njemačkoj, Italiji, Austriji, BiH i drugim državama.

Prema procjeni, ukupan godišnji priljev iz inozemstva po osnovi isplate mirovina, doznaka, darova i drugih naknada kreće se oko 1,7 milijardi eura. Među tim umirovljenicima koji ostvaruju mirovinu iz inozemstva, nalazi se i veliki broj Bosanaca i Hercegovaca koji su od 1. ožujka 2012. godine obvezni plaćati porez na dohodak i prirez.

Naime, izmjenama Zakona o porezu na dohodak od 1.ožujka 2012. propisano je da mirovine koje ostvare u inozemstvu rezidenti (građani Hrvatske) više nisu oslobođeni od oporezivanja. To znači da se mirovine koje su građani ostvarili u inozemstvu smatraju primicima od nesamostalnog rada i one će se oporezivati kao i mirovine ostvarene u Republici Hrvatskoj.

Različito po državama

Primjerice, ako umirovljenik ostvaruje mirovinu iz inozemstva u iznosu od 7000 kuna mjesečno, to znači da će trebati obračunati i platiti 724,52 kuna poreza na dohodak i prireza ako je umirovljenik iz Zagreba. A ako prima mirovinu od 15.000 kuna, onda bi imao obvezu platiti ukupno 3581,12 kuna poreza i prireza. Dok, primjerice, mirovine koje su građani zaradili u Njemačkoj, Danskoj, Makedoniji, Kanadi i još nekim zemljama ne podliježu porezima, oni koji su ih zaradili u BiH, Sloveniji, Srbiji, Crnoj Gori, Iranu, Turskoj i drugima na svoje mirovine dužni su plaćati dažbine.

Vecernji.hr 


Nema komentara

Anketa

Ustavi