RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Zašto Sarajlije uvijek traže krivca u Kiseljačanima?

Napisano 10.10.2011. 19:29

­­Prateći izvještavanje sarajevskih medija (a nažalost i većine hrvatskih koji su radije prepisali ono što su im servirale kolege iz Sarajeva, jer prepisati je lakše nego razumjeti i koretno izvijestiti) pred utakmicu Hajduk-Željezničar, svo to neargumentirano huškanje i blaćenje kiseljačkih navijača koji do Sarajeva ni ne dođoše, neodoljivo me podsjetilo na ratnu 1993. godinu. Još uvijek mi je u sjećanju živa laž koju je izgovorio Senad Hadžifejzović, voditelj tadašnje RTV BiH, čije ratno-huškačke tekovine baštini današnja FTV, o tomu da se Sarajevo bombardira i iz Kiseljaka, s položaja HVO-a. Eto, Kiseljačani nisu znali što bi s oružja koje su skupo plaćali kako bi zaštitili goli život, pa su eto odlučili osvojiti Sarajevo jer to Radovanu Kararadžiću i tada četvrtoj vojnoj sili Svijeta, JNA nije nikako polazilo za rukom. Monstruozna laž koja nije plasirana bez razloga i motiva kao što ni bez razloga i motiva ni navijači Torcide nisu ovih dana nepravedno optuženi za izazivanje nereda u Sarajevu.

Niti jednu priliku ljudi koji sebe danas zovu Sarajlijama, a istinskih Sarajlija među njima je najmanje, sve ove godine ne propuštaju kako bi na bilo koji način ocrnili Kiseljak. Zašto to čine, upitali su se ovih dana Hajdukovi navijači iz Kiseljaka? Dečki optuženi za ono što nisu uradili, to jednostavno ne mogu shvatiti. Uistinu, laž na račun kiseljačkih navijača i može se shvatiti samo kao dio jednog šireg ali dosljednog i temeljitog plana čiji je cilj ocrniti Kiseljak i Kiseljačane te dugoročno potpomoći raseljavanje Hrvata iz ovog srednjobosankog gradića.

Nakon što je pao „Mali Rim“ kako su Stup mnogi zvali prije rata, na redu je Kiseljak. Muslimanski ekstremisti shvatili su to u jeku najžešćih granatiranja Sarajeva sa srpskih položaja. Znali su tada, a znaju i danas, da se dominantno bošnjačko Sarajevo negdje mora širiti, a gdje bi drugo nego prema Kiseljaku. Od ratnih 90-ih u odnosu službenog Sarajeva prema Kiseljaku nije se zapravo puno toga promijenilo, samo su metode pritisaka malo drugačije. Navijači kiseljačke Torcide za izazivanje nereda uoči utakmice Hajduk-Željezničar jednako su krivi kao i postrojbe kiseljačkog HVO-a za opsadu i granatiranje Sarajeva.

Još jedna stvar u odnosu na ratnu 1993. godinu nije se promijenila. Kiseljačane tih ratnih kao ni godine 2011. nije imao tko braniti. Rijetke reakcije političara, a za neke koji su i reagirali bolje bi bilo da nisu, potvrđuje da većina hrvatskih političkih predstavnika u Kiseljaku, jednako kao i navijači Torcide, ne shvata ćemu blaćenje Kiseljaka. Shvatit će političari za koju godinu kada ostanu bez biračkog tijela, a navijači Hajduka iz Kiseljaka preko Ivana budu dolazi navijati za omiljeni im klub na utakmicama u Sarajevu. No, tada će biti prekasno jer plan etničkog čišćenja Kiseljaka od Hrvata, sastavljen u Sarajevu, bit će proveden...

artinfo.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi