RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Obnovimo rodilište u Županijskoj bolnici u Livnu

Napisano 04.10.2011. 11:28

HUMANITARNA IZLOŽBA „SVJETLOM ZA ŽIVOT“ U SARAJEVU

Izložba SVJETLOM ZA ŽIVOT otvorena 29. rujna u "Maloj galeriji" Franjevačkog samostana Sv. Ante u Sarajevu; ova izložba fotografija samo je dio velikog humanitarnog projekta „Novo rodilište za novi život“
 
SVI U AKCIJU!

■ Obnovimo rodilište u Županijskoj bolnici u Livnu
■ Izložba u Sarajevu jedna je u nizu sličnih, a sljedeće su planirane u Livnu i u Zagrebu

Piše: Maša Ćosić, Slobodna Bosna

U četvrtak, 29. rujna, u Maloj galeriji Franjevačkog samostana Sv. Ante na Bistriku u Sarajevu, postavljena je izložba fotografija pod nazivom Svjetlo za život.  Krajem  prošle  godine Uprava   Županijske bolnice u Livnu pokrenula je veliki projekt: Novo rodilište za novi život. A njihov osnovni cilj je obnova rodilišta u toj bolnici! Pa su organizirali humanitarni koncert, a sav prihod od prodanih ulaznica namijenjen je upravo za tu svrhu. Na koncertu su nastupila brojna kulturno-umjetnička društva, vjerski zborovi, učenici glazbene škole, livanjski bendovi i pjevači. Pored koncerta, predloženo je da se organizira i jedna humanitarna izložba fotografija.

NAJBOLJA DJELA

Izložba Svjetlo za život obuhvata šezdeset radova, a svoje fotografije će izložiti renomirani fotoreporteri iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Mario Periša, Livnjak sa zagrebačkom adresom, animirao je Zbor fotoreportera grada Zagreba da besplatno ustupe fotografije: „Petnaestak fotoreportera iz Zagreba podržalo je ovu akciju i pomoglo nam da prikupimo što više fotografija i napravimo selekciju, što uži i kvalitetniji izbor“, kaže Mario Iličić, jedan od organizatora izložbe.

Za tehničku pripremu zaduženi su Mario Iličić i Milutin Stojčević, foto-reporteri Slobodne Bosne, koji su, zapravo, ponijeli i najveći teret u organizaciji, a i sami su bili zaduženi za selektiranje radova.
„Mene su zamolili da pomognem i ja sam to sa zadovoljstvom prihvatio“, ističe fra Marijan Karaula, idejni pokretač cijelog projekta. Sudionici izložbe su poslali svoje najbolje radove, djela za koja su mislili da ih, kao autore, mogu dostojno predstaviti.

Cilj Izložbe, kako kažu organizatori, jeste da fotografije ostanu za uspomenu na ovaj događaj, ali i da budu znak zahvalnosti onima koji su, kupovinom slika, pomogli da se obnovi rodilište u Livnu. Želja organizatora je i da se ovakve umjetničke i kulturne aktivnosti češće dešavaju u Sarajevu, te cijeloj Bosni i Hercegovini. Tema izložbe je bila - slobodna, a na fotografijama se nalaze krajolici i pejzaži Bosne, Hercegovine, Hrvatske, kao i nadaleko poznati livanjski konji.

POČETAK VELIKE AKCIJE

„Fotografije su printane u visokoj rezoluciji, velikog su formata, kaširane i uramljene“, tvrde iz organizacijskog odbora ove manifestacije. Autori: Matea Smolčić, Martina Kelava, Marijan Karaula, Mario Periša, Milutin Stojčević, Ivan Šebalj, Igor Šoban, Goran Štanzl, Veljko Martinović, Zvonimir Ćorić, Danijel Soldo, Zlatko Vrzan, Stipe Surać, Marko Miščević i Mario Iličić za ovu priliku ustupili su autorska prava na vlastite fotografije. Svaki kupac će, uz fotografiju, dobiti i certifikat o originalnosti fotografije.

Posjetitelji će imati priliku da kupnjom fotografije izravno pomognu obnovu Livanjskog rodilišta. Organizatori su pozvali sve humane ljude i ljubitelje umjetnosti da posjete izložbu Svjetlom za životi pomognu rekonstrukciju i opremanje rodilišta Županijske bolnice Livno. Izložba je organizirana pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, a otvorio je veleposlanik RH u BiH Tonči Staničić, koji se na izložbi pojavljuje i kao autor fotografija: Izmaglica, Zalazak sunca i Kamena ulica.

Izložba u Sarajevu jedna je u nizu sličnih, a sljedeće su planirane u Livnu i u Zagrebu. Sarajevo su, organizatori, izabrali jer je glavni grad BiH i njen najveći urbani i kulturni centar, a Zagreb zato što više od deset tisuća Livnjaka živi tom gradu i u okolici.

„Ovo je, zapravo, tek početak, a ovom prigodom pozivamo sve zainteresirane fotoreportere da nam se priključe, jer radi se o jednoj filantropskoj akciji koja nama osobno ne donosi nikakva materijalna sredstva, ali oplemenjuje dušu. Naša želja je da zatalasamo javnost, koja će pokrenuti lavinu. Jednostavno, potrebno je da se što više ljudi uključi u akciju, kako bi smo osigurali da generacije koje dolaze na svijet u livanjskom rodilištu imaju pristojne uvjete za život“ ističe Mario Iličić.

| Slobodna Bosna | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi