RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Dani kada je gorjela Borovica

Napisano 08.11.2011. 10:47

Dani kada je gorjela Borovica

Do temelja izgorjela zajedno sa šest Borovičana koji je nisu htjeli napustiti

Za ovaj zločin Armije BiH ni 18 godina poslije nitko nije odgovarao…

Ovih dana navršava se 18 godina otkako su postrojbe Armije BiH upale u varešku župu Borovica i do temelja je spalile. Zajedno s 315 obiteljskih domova u Donjoj i Gornjoj Borovici, izgorjelo je i šest Borovičana koji nisu htjeli napustiti svoje domove vjerujući da će Armija BiH poštedjeti bespomoćne i nenaoružane starce. Borovičani još uvijek se tragaju i za tijelima Marka Parića, Ive Vukančića i Mate Ivkića koji su početkom studenog 1993 godine spaljeni u Borovici, a posmrtni ostaci Stjepe Markovića, Ilije Ivkića i Krune Djakovića, trojice preostalih civila koji su doživjeli istu sudbinu, razmijenjena su u Visokom.

Inače, početak studenog 1993. godine ostat će crnim slovima upisan u povijesti vareške župe Borovica koja je prije rata brojala oko 1.500 žitelja. U studenom 1993. godine svi su protjerani, župa je do temelja spaljena, a za zločin nad Borovicom i Borovičanima do danas nitko nije odgovarao.

„Petog, šestog i sedmog studenog Borovica je gorjela. Ubijeno je 18 naših bojovnika i civila. Svih 315 obiteljskih domova je spaljeno do temelja, kao i oko tisuću gospodarskih objekata. Pripadnici tadašnjeg UNPROFOR-a ušli su u selo u trenutku kad je gorjelo te nakon toga izjavili da su vidjeli nešto što normalan ljudski um ne može uraditi“, kaže Dražena Klarić, tajnica Udruge obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Vareša.

Grga Vukanačić, predsjednik Mjesne zajednice Borovica također kaže da su mu slike Borovice u plamenu i danas itekako žive u sjećanju.

„Mi smo taj plan vidjeli na Daštanskom gdje je bila pukovnija HVO-a Vareš. To su kilometri daleko od Borovice, ali plamen se jasno vidio, a za strašan zločin nad Borovicom nitko nije odgovarao niti nam je jasno hoće li ikada“, kaže Vukančić.

Predstavnici vareških Udruga proisteklih iz Domovinskog rata kažu da su kompletnu dokumentaciju vezanu za zločine nad Hrvatima Borovice pravosudnim tijelima BiH dostavili prije punih osam godina.

„Nikakvog odgovora od pravosuđa dosad nismo dobili“, potvrdila nam je Dražena Klarić.

Inače, u Borovicu se do danas vratilo nešto više od 70 povratnika, uglavnom starijih osoba. Put istinskog povratka života u ovu od Vareša 18 kilometara udaljenu župu još je dug i mukotrpan. No, Borovičani ne gube nadu u bolje sutra i budućnost Borovice čije ratne rane ni 18 godina nakon zločina normalnom ljudskom umu nezamislivog, još nisu zacijelile.

| Artinfo.ba | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi