RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Napaja žednu Zagoru: Buško jezero 'šalje' Hrvatskoj vodu za piće i za četiri hidrocentrale na Cetini te slasnu ribu

Napisano 05.07.2012. 14:31
Buško jezero

Piše: Petar Miloš

Buško jezero zapravo je hrvatsko jezero u BiH. Naime, vlasnik mu je Elektroprivreda Hrvatske. Njegove se vode već 38 godina koriste za pokretanje turbina četiriju hidrocentrala na Cetini, a od prije nekoliko godina iz ovdašnjeg vodocrpilišta vodom se opskrbljuju stanovnici Zagore iz vodovoda "Josip Jović".

Ova u Europi najveća umjetna vodena akumulacija pruža mogućnosti za još neke gospodarske grane, što, nažalost, nije iskorišteno. No, zahvaljujući Anti Dozanu, stvari se mijenjaju, barem što se tiče sportskog ribolova. Ante Dozan uspješni je ugostitelj u Njemačkoj koji je posao prepustio sinovima, a on se vratio u rodno selo Zaljut, dobio koncesiju na sportski ribolov na Buškom jezeru, zaposlio pet djelatnika i latio se posla na uređivanju obale i plaža na jezeru.

Pa pozvao novinare da vide što je učinio za dvije godine. Ante i njegova dva ribočuvara neveselo nas dočekaše na plaži Marinovac, pored zapaljene nadstrešnice iz koje se još dimilo.

- Evo, ja mislio da uslikate ovu nadstrešnicu, a noćas mi je neko zapalio - veli Ante.

Znam ko bi to moga bit, ali neka to utvrdi policija. Uskoro su iz Tomislavgrada stigla dva policajca i dvoje službenika Tužiteljstva. Ante sumnja na neke ljude koji se već godinama bave krivolovom s mrežama.

- Njima smeta red i zabrana izlova ribe mrežama - kaže Ante.

Oni su dosad lovili velike količine, pa to ilegalno prodavali po BiH i Dalmaciji. Ja pokušavam unijeti red onako kako zakon propisuje. A zakon kaže da nema izlova mrežama, nego samo sportski ribolov. Ali moraju znati da neću odustati. Kad sam vidio kako Nijemci koriste svoja jezera, koja su bare za ovo naše, odlučio sam nešto napraviti. Ne zbog zarade. Do sada sam puno vlastitog novca uložio. Malo potom prešli smo na veselije teme.

Buško Jezero 3

 - U svitu je teško nać jezero pogodnije za ribu od ovog našeg - veli Davor Klišanin.

Ima dubinu od nula do 15 metara, razina vode varira, pa na tlu izraste trava kada se voda povuče, potom voda dođe, ribe se hrane travom, veće ribe manjima... A somovi...?!

- Jedan je Imoćanin na udicu ulovio soma od 51 kg, a jedan Bosanac iz Viteza mrcinu od 72 kg - dodaje Ivan Krišto. Kad su ronioci iz Splita ronili na brani, jedan je odma izronio vas pripadnut. Kaže da je vidio u vodi jato golemih somova. Kune se da su ka morski psi, da su teži od 200 kila i duži od tri metra. A som nije bezopasan. More otkinut ruku čoviku, ima oštre zube ka i morski pas. Oni su rodijaci. Na obali jezera zatekli smo Ivana Budića iz Brela, Antina prijatelja i redovitoga gosta Buškoga jezera.

- Meni je bilo draže pojist dobru ribu nego je lovit. Ali kad sam vidio soma od 30 kila kojeg je ulovio moj prijatelj Stipe, nabavio sam ribički pribor. I prvi put ulovio dva soma, od četiri i pet kila. Početnička srića. Ali otada me stalo. Pročula se ovog proljeća po Bosni, Hercegovini i Dalmaciji priča o somovima s Buškoga jezera, o tome su govorili i pisali be-ha mediji, pa ribiči navrnuli. Svakodnevno stotine njih, a vikendom i do tisuću.

- Dolaze zaljubljenici u ribolov, ali i sirotinja. Dnevna karta 40 kuna, vikend dozvola 60, a godišnja iskaznica 400 kuna. A nema ribolovca koji nije namirio te novce u ulovljenoj ribi. Mnogi su i zaradili. Uspjeli smo ove godine dobiti organizaciju državnog prvenstva u plovkarenju, što će se održati 19. srpnja. Ante je Buško jezero i svoju djelatnost stavio na internet, uvjeren da Buško jezero kao potentna gospodarska i turistička destinacija mora biti zanimljiva obližnjem dalmatinskom i hodočasničkom turizmu Međugorja. To je samo još jedan turistički sadržaj.

- Bože moj, šta se ujesen na jezero spuste tice selice - kaže Ante. Tu dolazi i crna roda, za koju se donedavno držalo da je izumrla, a vidio sam i pelikana. Eto prilike za fotosafari.

Antini radnici motorkama uređuju bjelogoričnu šumu. Otpiljene grane slažu na određena mjesta kako bi poslužile gostima i ribičima za roštiljanje.

- Ma kakav požar. Moramo se samo naučiti poštovati propise. Amerika je puna mjesta za roštilj u prirodi. Nož može rezati kruh, ali i porezati čovika. Ali ga jednom moramo dat ditetu da se s njim služi. Inače će se porezati kad mu bude 18 godina. Još su neki shvatili turistički i gospodarski potencijal Buškoga jezera. Pa Jozo Ćurković gradi marinu i kamp na Buškom jezeru, a udruga "Delminium" iz Zagreba kandidirala je nekoliko projekata.

- Ja tražim gospodarsku koncesiju - dodaje Ante. Imam projekt uzgoja i proizvodnje sušenog šarana, kao sušenog bakalara. A tu se mogu uzgojiti ne tone, nego vagoni ribe. Ali nema vlasti. Nažalost, ni za dvi godine političari nisu uspostavili vlast u Herceg-bosanskoj županiji. Što se tiče Elektroprivrede Hrvatske, s njima nisam imao problema. Ali bi i oni mogli pokazati više inicijative. Ovo je njihovo vlasništvo.

Buško Jezero 2

Slobodna Dalmacija

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi