RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Bogati kulturni sadržaji

Napisano 21.06.2012. 12:21

Uz toplo ljeto u Tuzli

Bogati kulturni sadržaji

Projekt „Mladi jadranskog područja“, u okviru kojeg su u Tuzli boravili umjetnici iz Ravene, prijateljski je, ali i edukacijski

Nikada nije bio bogatiji program manifestacije Ljeto u Tuzli kao ove godine. Ljeto će potrajati do početka listopada, a planirano je 80 kulturnih događanja. Načelnik općine Tuzla, inače književnik, po opredjeljenju kulturnjak, usvojio je odluku cjelokupnog bogatog ovogodišnjeg programa. U ova događanja uključene su gotovo sve kulturne institucije sa područja općine, a u gradu uključili su se i inozemni gosti iz SAD-a, Italije i Velike Britanije, kazao je pomoćnik načelnika u Službi za razvoj, poduzetništvo i društvene djelatnosti Safet Husanović. Trg slobode u Tuzli postao je pravi centar kulturnih događanja u gradu soli. Na ovom uređenom trgu sa fontanom koja podsjeća na centar Rima održavaju se koncerti, likovne radionice i izložbe slika.

Cum grano salis

Tuzlaci nisu zaboravili ni svoga čuvenoga slikara Franju Ledera, pa je u organizaciji likovnog udruženja „Franjo Leder“ upriličena izložba slika. Gosti manifestacije bili su Šimo Ešić, Nihad Mešić, Naida Ljuma, Rusmir Tupković, tamburaški orkestar Sloboda i UHD Prijateljice. U sklopu Ljeta u Tuzli uključene su i tradicionalne velike manifestacije koje organizira općina Tuzla, kao što je Cum grano salis. To je književna manifestacija, a dodjela nagrade za najbolji roman objavljen na teritoriji BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore bit će održana od 6. do 9. rujna, kao i Kaleidoskop festival umjetnika mladih, te projekt Fabrika koji se održava u Međunarodnoj galeriji portreta i Ateljeu „Ismet Mujezinović“ (kroz ovaj projekt gostovali su umjetnici iz SAD-a, Italije, a već su pristigli i umjetnici iz Velike Britanije).
U sklopu ovog kulturnog ljeta održavaju se i korzijada, kazališni dani, baletne predstave, nastupaju kulturno-umjetnička društva, koja daju posebnu čar kulturnim događajima u gradu tijekom Ljeta u Tuzli.

Umjetnici iz Ravene poklonili su dva mozaika Tuzli povodom 10 godina prijateljstva između provincije Ravene i općine Tuzla, u Ateljeu „Ismet Mujezinović“. U projektu radionica gostovali su talijanski umjetnici iz Ravene, Luca Barberini i Ludano Bonzini. Cilj njihovog boravka bio je obučavanje mladih Tuzlaka u umjetničkoj izradi zidnih i podnih mozaika. Mladi su pokazali veliko interesiranje i obučili su se kako se izrađuju antički mozaici, priprema materijal, kockice i cementna podloga.
- Na isti način smo pokazali mladima izradu mozaika, kako smo učili u Raveni, kazao je Luka Barberini.

Moderni mozaik

U izradi modernog mozaika pod nazivom „Siluete“ sudjelovali su učenici Škole primijenjene umjetnosti iz Građevinsko-geodetske škole u Tuzli. Rađeni su od mermera i murano stakla, te postavljeni na fasadu Međunarodne galerije portreta, ali uz nadzor mozaičkih umjetnika iz Ravene. Podni mozaik je postavljen ispred Ateljea „Ismet Mujezinović“ i napravljen je sa puno glava jednih preko drugih. Na ovaj način su mladi naučili kako se rade mozaici u raznim materijalima koji su „nadohvat ruke“, kao što su šljunak, kamen, sol, mermer... Zadovoljni su i učenici koji su sudjelovali na izradi mozaika, i Mirela, Nerma, Haris i drugi koji su radili sedam dana na izradi. Haris Fazlić ističe da je završio Srednju umjetničku školu, Odsjek slikarstva i planira upisati ALU u Sarajevu - smjer grafika.

Projekt „Mladi jadranskog područja“, u okviru kojeg su u Tuzli boravili umjetnici iz Ravene, prijateljski je, ali i edukacijski. Edukacija učenika je skupa, a znanje Umjetničke škole u Tuzli ostat će trajno. Realizaciju projekta sufinanciraju provincija Ravena i općina Tuzla uz Međunarodnu galeriju portreta, a delegacija Ravene otvorit će naše zajedničke projekte u srpnju, kazao je načelnik općine Tuzla Jasmin Imamović, kada se obilježava deset godina prijateljstva između Ravene i Tuzle.

| Oslobođenje | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi