RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Profesorica iz Sarajeva inspiracija stotinama mladih Amerikanaca

Napisano 07.01.2013. 11:46

Dijana Ihas jedna je od cijenjenih predavača na sveučilištu Pacific u Oregonu u Sjedinjenim Američkim Državama i ovo je njezina priča

Profesorica iz Sarajeva inspiracija stotinama mladih Amerikanaca

Bosanka na Univerzitetu Pacific

Dijana Ihas, rođena Sarajka, danas radi kao profesorica glazbe na Univerzitetu Pacific u Oregonu u Sjedinjenim Američkim Državama. Njena životna priča inspiracija je stotinama mladih Amerikanca.

Glazba je za Dijanu značila sve u najtežim trenucima njenog života. Baviti se glazbom u opkoljenom Sarajevu pomoglo joj je da preživi svakodnevna granatiranja grada na Miljacki. Na taj način je, pišu američki mediji, i ona pomogla mnogima da prežive.
 
Ihas je odrastala u strogom sustavu obrazovanja u kojem djeca biraju usmjerenje u ranom periodu svog života i bivaju testirani svake godine. Umjesto stranih jezika i baleta, tada mlada Sarajka, odabrala je svoj životni put. Glazbu.

„Glazbeno obrazovanje za mene je postalo igra. U glazbi sam se osjećala prirodno“, kaže Dijana. Nakon magisterija na violi, pridružila se srednjoškolskom glazbenom konzervatoriju i još nekoliko glazbenih ansambla sa kojima je putovala svijetom. Ovo će, mislila je, biti njen život sve dok bude živjela u Sarajevu.

Međutim, sve se promijenilo 1992. godine kada su srpske snage opkolile i napale Sarajevo. Zvuk ekplozija bombi, snajperska vatra i pucnjevi iz različitog oružja postali su Dijanina svakodnevica. Dok su mnogi odlučili napustiti glavni grad BiH, ona je odlučila ostati.

„Nisam mogla napustiti zemlju koja mi je davala sve u vremenu kada sam je najviše trebala“, kaže Ihas.
 
Sjećajući se ratnog perioda i trudnoće, Dijana kaže kako je živjela sa suprugom u stanu bez struje, vode i hrane u središnjem dijelu Sarajeva. Međutim, njena glazba je uvijek živjela. Sa još nekoliko glazbenika, počela je svakodnevno svirati u podrumu dok je iz vana dopirao svuk sirena Hitne pomoći i razornih detonacija. Kaže kako tada nije mnogo uživala u sviranju, ali je uz glazbu zaboravljala surovu realnost.
 
Jednog sunčanog dana, Ihas i ostali članovi kvarteta čuli su kako je obližnja sinagoga granatirana. Dok su drugi vidjeli ruševinu, oni su vidjeli priliku.
 
„Bila je to prilika da svijetu pokažemo da zgrade mogu biti srušene, ali ne i ljudski duh“, sjeća se 49-godišnja profesorica. Unutar sinagoge, kvartet obučen u crno, počeo je sa izvođenjem Mozartovih djela. Dok kraja probe, soba je bila puna ljubitelja glazbe koji su sa suzama u očima slušali prelijepu melodiju.
 
„Po prvi put u životu, shvatila sam da je glazba mnogo više od opisa čime se bavite u životu. To je bila potreba, nešto čime smo zadržavali naše dostojanstvo i osjećali se ljudima“, kaže Ihas.

Osim sinagoge, kvartet je svirao u crkvama, bolnicama, tržnicama i kazalištima diljem Sarajeva. Tijekom trogodišnje opsade, upriličili su više od 200 koncerata u gradu na Miljacki.
 
Zbog osobnih razloga, odlučila je 1997. godine napustiti grad u kojem je rođena i uputiti se u Sjedinjene Američke Države. Kada je stigla tamo, nije znala jezik niti je imala novca. Radila je kao dadilja po danu da bi navečer išla na sate engleskog jezika. Nakon nekoliko godina, doktorirala je na glazbi na Univerzitetu Oregon. Danas, Dijana radi kao profesorica glazbenog na Univerzitetu Pacific.
 
„Nevjerovatno je to koliko voli posao kojim se bavi. Predaje, uči djecu da se fokusiraju, da slušaju, da rade i djeluju kao grupa... Ona je stvarno izuzetna osoba“, kaže Gail Harris, majka jednog od studenata koje Dijana podučava glazbi.
 
Kroz glazbu, ona pomaže studentima da nauče što je moguće više, ne samo o glazbi već i o životu, piše Oregon Live.
 
„U ratu sam naučila da život može biti veoma težak. Glazba je samo jedan od načina da poboljšamo naše živote. Ona nas čini ljudima a svijet ljepšim mjestom za življenje“, kaže na kraju razgovora Dijana Ihas, Sarajka koja radi kao profesorica glazbe na Univerzitetu Pacific u Oregonu u Sjedinjenim Američkim Državama.


Nema komentara

Anketa

Ustavi