RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Ako može El Fatih dobiti spomenik u Kiseljaku, onda može i Hitler u Poljskoj ili Francuskoj

Napisano 25.05.2012. 11:53

Bosansko-turska udruga „Bosfor“ organizira proslave Dana sultan Fatihove ahdname

Ako može El Fatih dobiti spomenik u Kiseljaku, onda može i Adolf Hitler u Poljskoj ili Francuskoj

U ponedjeljak 28. svibnja na polju Milodraž pokraj Kiseljaka, u organizaciji Udruženja bosansko-turskog prijateljstva „Bosfor“, održat će se manifestacija pod nazivom „Dani sultan Fatihove ahdname 2012“.

Program manifestacije zapravo je počeo desetak dana ranije, organiziranjem likovnih radionice u Bilalovcu, također pokraj Kiseljaka, a nastavit će se i nakon ponedjeljka, izložbama radova nastalih na ovoj i na radionicama od 2006. godine.

Dodjela priznanja

U sklopu programa predviđena je i dodjela priznanja „prijateljima Bosne“, a ovogodišnji laureati su turski general Hulusi Akar, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko i Stjepan Mesić, bivši hrvatski predsjednik koji, navodi se u obrazloženju odluke o dodjeli priznanja, isto dobiva zbog „hrabrih odluka i suprotstavljanja agresorskim odlukama vrha RH tijekom rata i borbe za neovisnu i demokratsku BiH od 1992. do 1995. godine te njegova nemjerljivog doprinosa podršci bosanskim patriotima u obrani neovisnosti, demokracije i punih građanskih sloboda i ravnopravnosti u BiH“.

Manifestaciju će otvoriti Tahir Lendo, predsjednik Vlade Srednjobosanske županije, a priznanja dobitnicima nagrada uručit će Bakir Izetbegović, predsjedatelj Predsjedništva BiH.
Predsjednik Odbora za dodjelu nagrada je fra Luka Markešić, a među članovima odbora još je jedan franjevac fra Mirko Majdandžić.

Organizatori za iduću godinu najavljuju na Mllodražu podizanje spomenika turskom osvajaču sultanu El Fatihu te, kako ga zovu „uzornom predvodniku svih bosanskih kršćana“ fra Anđelu Zvizdoviću.

- Zašto samo bosanskom, Hercegovine nema nigdje, a govori se o multikulturalnosti - kaže Ivo Miro Jović, bivši član Predsjedništva BiH i povjesničar koji je uputio brojne kritike na račun skore proslave na Milodražu.

Povijesno vjenčanje

„Ono što najviše smeta jest činjenica da se na Milodražu, mjestu gdje su nekad bili kraljevski dvori i gdje je samo 15 godina prije dolaska sultana El Fatiha, 26. svibnja 1446. godine obavljeno povijesno vjenčanje princeze Humske zemlje Katarine Kosače i bosanskog kralja Stjepana Tomaša čime su ujedinjene zemlja Humska, današnja Hercegovina i Bosna, gradi spomenik osvajaču Bosne i Hercegovine.
Ahdnama nije bila nikakva povelja o ljudskim pravima jer o kakvim pravima mi govorimo kada su po dolasku Turaka od 39 samostana u BiH ostala samo tri, crkve su popaljene, narod pokoren, pobijen. Prava franjevačkom redu osvajač je dao onoliko koliko je želio, uz jasno određene granice, dok mu budu pokorni. O kakvim ljudskim pravima mi ovdje govorimo? Ovo je ništa drugo nego odavanje počasti okupatoru i slavljenje Islama“, kaže Jović.

Po njegovu mišljenju, dozvolili se gradnja spomenika osvajaču, a El Fatih to bez imalo dvojbe jest, onda će to biti presedan u povijesti, a BiH prva država u svijetu koja je podigla spomenik okupatoru.
„Ako se dozvoli gradnja spomenika sultanu El Fatihu na Milodražu, onda bi trebalo dozvoliti i gradnju spomenika Adolfu Hitleru u Francuskoj, Poljskoj ili bilo kojoj europskoj državi koju je pokorila nacistička Njemačka“, zaključuje Jović te dodaje kako je sudbina Kiseljaka kroz povijest boriti se protiv osvajača.
- Tako nam je bilo u doba turske vladavine, ali i proteklome Domovinskom ratu. U 13 mjeseci okruženja poginula su 482 hrvatska branitelja i 41 civil. Zar bi danas trebali dizati spomenike onima koji ih pobiše? - pita se Ivo Miro Jović.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi