RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

'Dayton 2' je upozorenje da imamo i drukčiji izbor

Napisano 28.06.2010. 11:41

'Dayton 2' je upozorenje da imamo i drukčiji izbor

Film autora Darke Dodika i Peje Gašparevića ukazuje da su Hrvati u podređenom položaju

Dokumentarni film"Dayton 2", čiji su autori Darko Dodig (producent) i Pejo Gašparević (scenarist), konačno je montiran te će uslijediti njegova premijera. Autori su po završetku montaže odahnuli jer su se pri oblikovanju uratka, kako kažu, susretali s nizom poteškoća - od nedostatka financija do ograničavajućih tehničkih uvjeta za ovakvu vrstu angažmana. No, uz goleme napore ipak su uspjeli komponirati dokumentarističko-filmsku priču koju će uskoro ponuditi publici, odnosno očima i ušima javnosti.

Protiv interesa Hrvata

"Hrvatske političke stranke i izabrani dužnosnici u BiH te inteligencija i Katolička crkva trebaju biti nadahnuti hrvatskim duhom u smislu očuvanja posebnosti narodnog bića, poštivanja njegovih prava na političku jednakopravnost, nacionalne institucije, slobodu i rad, a to su temelji koje su Hrvati ugradili prije 14 stoljeća u tlo na kojem je današnja BiH", kazao je Dodig.

"U tom smislu posve su opravdane primjedbe, kako one koje dolaze iz BiH, tako i one koje stižu izvan BiH, da Daytonski sporazum, koji bih nazvao političkom nagodbom, više ne odgovara izmijenjenim okolnostima ni interesima tri naroda u BiH niti europskom putu BiH", dodao je Dodig.

Prema njegovu tumačenju, posve je pogrešno misliti da Hrvati žive u BiH jer nemaju izbora. "Hrvati su u BiH vlasnici tla, imaju svoje domove, svoju vjeru, svoju Crkvu. Činjenica je da smo najmalobrojniji narod te je stoga svaki pojedinac važan i upravo zbog toga nitko nema pravo stati na put ispunjenja nacionalnih prava hrvatskog naroda u BiH", napomenuo je Dodig. Prema njegovim riječima, neporecivo je pravo Hrvata u BiH da se čuje njihov glas u kakvoj državi žele živjeti.

Greška u sustavu

Pejo Gašparević istaknuo je kako ga je na angažman za ovaj dokumentarni film motivirala činjenica što je, prema njegovu mišljenju, Daytonski sporazum postao dio problema a ne dio rješenja u BiH. "Ponizno priznajem kako se ovim uratkom želi dati skroman poticaj onima u BiH, regiji i svijetu koji odlučuju da se prestanu plašiti izmjena Daytonskog sporazuma. Treba se plašiti opstanka daytonskog dvoentitetskog uređenja BiH koje sputava nacionalnu ravnopravnost, ideju BiH i sasijeca rast demokratskih kapaciteta u BiH", rekao je Gašparević.

Ne slaže se s tezama da su političke elite u BiH isključivi uzrok stagniranja BiH. "Političke elite nisu idealne, imaju niz manjkavosti ali one su uvelike produkt dvoentitetskog daytonskog sustava Bosne i Hercegovine. Primjerice, od sadašnja tri člana Predsjedništva BiH niti jedan nije iz nacionalnih stranaka (HDZ, SDA i SDS). Čak su dvojica iznikla iz političkih radionica stranaka sa socijaldemokratskim predznakom (SDP - Željko Komšić i SNSD - Nebojša Radmanović), ali to nije doprinijelo poboljšanju stanja u BiH. Tko god da dođe na vlast u ovakvoj BiH, nema institucionalne predispozicije za unaprjeđivanje prilika jer Daytonski sporazum blokira i nacionalnu ravnopravnost i razvoj državnosti", smatra Gašparević.

"Metaforički rečeno, ako bi se u Predsjedništvo BiH s dvoentitetskim ustrojem zemlje izabralo Nelsona Mendelu, Majku Tereziju i Hansa Kiinga, time se ništa u BiH ne bi popravilo jer ovakva BiH uništava dobre namjere", ustvrdio je Gašparević. Zaključio je da se posebice hrvatski politički čelnici imaju smatrati pozvanim na ispravljanje nepravde koju ju je Daytonski sporazum nanio Posavini.

Promocija

Predstavljanje u Mostaru u organizaciji HZ HB

Premijera dokumentarnog filma "Dayton 2" održat će se u utorak, 29. lipnja ove godine u mostarskom hotelu Ero u 19.30 sati. Organizator premijere je Hrvatska zajednica Herceg Bosne sa sjedištem u Mostaru. U ovom filmu svoja promišljanja iznose vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić te brojni političari i dužnosnici Mate Granić, Ivan Lovrenović, Hidajet Biščević, Dragan Čović, Božo Ljubić, Zvonko Jurišić, Martin Raguž, Sulejman Tihić, Milorad Dodik, Rajko Kuzmanović, Božo Žepić, fra Šimun Šito Ćorić i Ivan Anđelić. /VL/


Nema komentara

Anketa

Ustavi