RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Zabluda Bugojanaca da će izbaviti Hrvatsku

Napisano 22.06.2010. 15:19
Bugojanci

Piše: Hrvoje Dečak

Dok su 1972. u Hrvatskoj trajali žestoki progoni pristalica Hrvatskog proljeća, koje je ugušeno u prosincu 1971., skupina emigranata mislila je kako je kucnuo pravi trenutak da Hrvati oružanom borbom izbore samostalnost. Tako se 20. lipnja 1972. u tadašnju Jugoslaviju ubacilo 19 članova Hrvatskog revolucionarnog bratstva - znanih kao Bugojanska skupina. Tako su nazvani jer su se uputili južno od Bugojna, na planinu Radušu. Do 24. srpnja, na njih se diglo oko 30.000 pripadnika milicije, specijalaca i teritorijalne obrane, a Bugojanci su likvidirani u borbi ili su kasnije pogubljeni nakon osude na sarajevskom Vojnom sudu. Jedino je 21-godišnjem Ludvigu Pavloviću smrtna kazna zamijenjena 20-godišnjom robijom, koju je skoro u cijelosti izdržao, da bi u rujnu 1991. poginuo na početku rata u Hrvatskoj.

Danas je jasno da su emigranti posve krivo procijenili izglede za uspjeh svoje akcije. Hrvati su 1972. bili u sumornom raspoloženju zbog gušenja Hrvatskog proljeća, ali stanje duha bilo je bliže razočaranju i strahu nego ogorčenosti i spremnosti na oružanu borbu. K tome, 19-torica i oni koji su ih ohrabrivali na akciju podcijenili su snagu jugoslavenskog režima ili su o tome imali sasvim krive podatke. Zato je cijeli pothvat bio krajnje idealističan i avanturistički.

U skupini su bili Ambroz Andrić, Adolf Andrić, Pavao Vegar, Ilija Glavaš, Đuro Horvat, Vejsil Keškić, Viktor Kancijanić, Petar Bakula, Ludvig Pavlović, Mirko Vlasnović, Ilija Lovrić, Filip Bešlić, Stipe Ljubas, Vlado Miletić, Vinko Knez, Ivan Prlić, Nikola Antunac, Vili Eršek i Vidak Buntić. Većina je bila rodom iz BiH, a ostali iz svih krajeva Hrvatske. Bugojanci su prošli cjelokupnu vojnu obuku neposredno prije ulaska u Hrvatsku. Imali su šest pušaka, 17 pištolja, četiri karabina, dva automata, dvije automatske puške, oko 11.000 metaka, 19 noževa, eksploziv, dvije radiopostaje i drugo. Postoje naznake da je nekolicina bila zarobljena, ranjena te strahovito mučena, od čega su i podlegli.

Bugojance se u bivšoj državi prikazivalo isključivo kao teroriste, iako optužbe, poput one o namjeri trovanja beogradskog vodovoda, nisu dokazane. U knjizi "Tito - tajne vladara" Z. Despot citira Titove riječi da preživjele Bugojance treba izvesti pred sud "s tim da se zna kako to treba završiti".

Oko Bugojanske skupine i dalje ima mnogo kontroverzi, pa tako Ružica Andrić, udovica Ambroza Andrića, tvrdi da je čitav HRB bio dirigiran od Udbe i da su 19-orica svjesno poslana u smrt kako bi se Hrvate prikazalo kao teroriste i kompromitirala njihova borba za neovisnost.

Bugojanci

PPN Ludvig Pavlović


Nema komentara

Anketa

Ustavi