RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Rukom istesana živa stijena

Napisano 19.12.2011. 14:33

Katakombe u Jajcu

Rukom istesana živa stijena

Vjeruje se da je hram u stijeni vojvoda Hrvoje Vukčić Hrvatinić namijenio za obiteljsku grobnicu ali nije dočekao da klesari završe svoj rad

Spomenik Katakombe u Jajcu koji se nalazi unutar gradskih zidina ovog srednjovjekovnog kraljevskog grada, oduvijek je izazivao radoznalost i budio maštu, što ne čudi jer je jedini takav objekt na Balkanu, a možda i šire.

POLUMJESEC I KRIŽ

O gradnji katakombi nema pisanih tragova, ali se vjeruje da je nalog za to u 14. vijeku izdao vojvoda Hrvoje Vukčić Hrvatinić, s namjerom da to bude posljednje prebivalište ili grobnica za njegovu obitelj.
No katakombe nikada nisu postale grobnica: Hrvoje je umro u Kotor Varoši prije nego su radovi na ovom objektu završeni, a Jelena se preudala za bosanskog kralja Stjepana Ostoju.
- Cijeli hram istesan je golemom mukom iz same stijene. Običaj je prozvao tu zgradu katakombama, makar da se sa katakombama samo u tome slaže to što su i ove iz stijene istesane. Zanimljivo je kod te zgrade, u koju se jamačno silno muke i rada potrošilo, da joj u starim povijesnim spomenicima nema nigdje ni traga ni spomena, a tradicija se o postojanju te gorostasne gradnje vremenom posve izgubila. Potonji pisci koji spominju taj spomenik, ne umiju da mu ustanove početak, a još se nije niko našao koji bi ga potanko opisao - piše u jednom od dokumenata u kom se opisuje jajačke katakombe.
Specifičnosti ove građevine su nezavršeni klesarski radovi na figurama muškarca i žene za koje se pretpostavlja da su trebali predstavljati Hrvoja i kraljicu Jelenu Nelipićevu, grb u kom se nazire krin, ali i oltarski zid na kom su uklesani polumjesec kao simbol bogumila i križ ili krst kao simbol katoličanstva, što je za mnoge nevjerojatno spajanje dva potpuno različita učenja.
Povjesničari vjeruju da je Hrvoje odabrao gradnju grobnice u živoj stijeni inspiriran franjevcima koji su u to doba u Jajcu držali leprozorij i bolesnike smještali u špilje uz rijeku Plivu.

VJEKOVI I LJUDI

No dok katakombe u svijetu predstavljaju mreže tijesnih zamršenih razgranatih hodnika i 12 metara pod zemljom, često dugih više kilometara i tek mjestimično proširenih u male odaje i sa udubljenjima u zidovima koja predstavljaju grobnice, katakombe u Jajcu predstavljaju kršćanski hram sa svim odlikama takvih objekata.
- Ova podzemna crkvica dokaz je burnog vremena u kome je živio Hrvoje, ali i dokaz umješnosti jajačkih klesara koji su sve prostorije isklesali u živom kamenu ili su adaptirali već postojeću špilju. Kroz katakombe je u tijeku krvave bosanske povijesti prošlo mnogo ljudi. U njima je, kaže predaja, bila nekada i tamnica. Za represije Omer paše Latasa ovdje su se skrivale žene i djeca pred ratnim sukobom. Bilo je i dobronamjernih stanovnika katakombi; poput derviša, koji su postom i molitvom izolirani od vanjskog svijeta, nastojali pronaći duševni mir, ali je bilo i vandala koji su iskonskim nagonom nastojali sve uništiti, pa su ložili vatre, bacali smeće i uginule životinje u ovu podzemnu crkvicu, koja ima neprocjenjivu vrijednost za povijest Jajca i cijele Bosanske Kraljevine. Rasprostranjeno je mišljenje da katakombe u Jajcu zapravo i nisu katakombe u izvornom značenju te riječi, već podzemni sakralni objekt u dvije razine: sa hramom u duboko usječenoj stijeni i kripti ispod nje, koja se vremenom širila i dobila oblik podzemnih tunela - pišu istraživači.
Jajačke katakombe je prvi istražio i opisao Ćiro Truhelka sredinom prošlog vijeka.
Nakon završetka rata u BiH, poslije 1995. godine, katakombe su očišćene i osvijetljene, te uključene u turističku ponudu Jajca, a od 2003. su odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglašene nacionalnim spomenikom.

Za sam objekt je ocijenjeno da je u dobrom stanju i da mu ne prijeti devastacija jer ima čuvara, ali je područje na kome se nalazi, ugroženo novom neadekvatnom gradnjom obiteljskih kuća uz Medvjed-kulu.

Ni manjeg mjesta ni više povijesti

U Jajcu se putnicima namjernicima nudi i turistički obilazak kulturno-povijesnog područja u koji su uključene posjete Podzemnoj crkvi - katakombama, Crkvi svete Marije sa zvonikom svetog Luke, Hramu boga Mitre, Tvrđavi ili citadeli, Omerbegovoj i Kršlakovoj kući sa česmom, te Dizdarevoj, Sinanbegovoj i Esme-Sultanijinoj džamiji, Muzeju drugog zasjedanja AVNOJ-a ili Muzeju antifašizma, te vodopadima rijeke Plive.
Uz sve ovo, moguće je posjetiti i vodene mlinove na Plivskom jezeru, Crkvu svetog Ive u Podmilačju, Kraljev grob - Franjevački samostan i katoličku crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije, Kršlakovu ili Kapetanovića kuću, Rimokatoličko groblje Hrast, Partizansko groblje Baščeluci i zavičajnu etno zbirku Jajce.

Dakle, ni manjeg mjesta ni više povijesti u njemu.

| Start BiH | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi