RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Ne zanimaju ih talenti: Dva Vitežanina dobra za Švicarsku, ali ne i za BiH i Hrvatsku

Napisano 07.06.2012. 10:24

Ne zanimaju ih talenti: Dva Vitežanina dobra za Švicarsku, ali ne i za BiH i Hrvatsku

U susretu U-21 reprezentacija Hrvatske i Švicarske odigrane u subotu u Koprivnici u okviru kvalifikacija za Europsko prvenstvo, presudio je golom u sudačkoj nadoknadi (1:2) švicarski Hrvat 20-godišnji Josip Drmić.

Veliki talenti

Talentirani i već formirani igrač, prvotimac Ciriha, sin je Milke Drmića Mikleta, Vitežanina, dugogodišnjeg igrača NK Viteza. Josip je rođeni Švicarac, a u mlađim vrstama Švicarske nije igrao zbog problema s državljanstvom. U međuvremenu i taj je problem riješen i Josip standardno igra za reprezentaciju U-21 (nema još ni 20 godina) i za prvu momčad Ciriha i, po stručnim procjenama, spada u najtalentiranije igrače iz te zemlje.

U dvije godine mlađoj švicarskoj selekciji, U-19, igra također Hrvat, 18-godišnji Stjepan Vuleta, također sin Vitežanina, istaknutog igrača NK Vitez, Franje Vulete, koji je s 20 godina prešao u predratno snažno Sarajevo, a na putu daleko veće karijere zaustavio ga je rat i odlazak u Švicarsku. A sada je na tom putu afirmacije i karijere njegov sin, stasiti i brzonogi napadač Stjepan koji je bio standardni reprezentativac rodne mu Švicarske, U-15, U-17 i sada U-19. Već dvije godine živi, trenira i školuje se u kampu Basela, a ovih će dana, za 18. rođendan, potpisati i profesionalni ugovor sa švicarskim velikanom odakle su stigli i oplemenili igru reprezentaciju Hrvatske Rakitić i Petrić.

I upravo je taj put Rakitića i Petrića povod ovoj priči o dvojici reprezentativaca Švicarske koja ima mlade selekcije vrhunske kvalitete u europskim okvirima. Jer, k Petriću i Rakitiću HNS krenuo je relativno kasno, kada su već bili 'nogometna imena' i vrlo malo je nedostajalo da nikada i ne obuku kockasti hrvatski dres.

Nezainteresiranost saveza

Sada, kada je u pitanju Josip Drmić i Stjepan Vuleta, ta opasnost je veća, čak bi rekli, ova su dva mlada Hrvata već izgubljena kada je nastup za hrvatske selekcije u pitanju. Zašto? Jesu li možda ovdašnji stručnjaci koji rade u hrvatskom, ali i u bh. nogometu, jer ovi bi mladići mogli možda nastupiti i za BiH, krivo procijenili da oni nisu dovoljno kvalitetni? A na takve mogućnosti upućuju i činjenice da baš nitko i nikada, kako tvrde očevi nogometaša, iz struktura HNS-a i NS-a BiH nije ni pitao za ovu dvojicu talentiranih igrača. A prije godinu-dvije bili su spremni i pješice doći u Zagreb ili Sarajevo, da im je ponuđeno igranje u hrvatskoj ili bh. reprezentaciji. Ta šutnja ili neupućenost i njih ih je rastužila, razočarala i definitivno ih 'gurnula' u švicarski dres, koji će časno nositi i u svakoj prilici, kao u prošlu subotu kada je Josip Drmić u Koprivnici presudio Hrvatskoj.

| Vitez.info | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi