RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Mit o podjeli BiH u Karadjordjevu

Napisano 21.11.2009. 09:56
Na sastanku u vojvođanskome imanju Karadjordjevo, Tudjman i Milošević su "dogovorili" podjelu interesnih sfera u Bosni Hercegovini, ne obazirući se uopće na postojanje Muslimana ( ili muslimansko-bošnjačkoga naroda ). Time su položeni praktičko-politički temelji za etničko čišćenje i zajedničku agresiju Srbije i Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu.

Stvarnost

Dana 30.ožujka/marta 1991. održan je sastanak hrvatskog predsjednika Tudjmana i srbijanskog predsjednika Miloševića. Detalji o tome sastanku, osim uobičajenih diplomatskih izjava, i kasnijih općenitih napomena u interviewima, nisu poznati. Rečeno je da se razgovaralo o svim spornim pitanjima. Do sada nije izašao na vidjelo ni jedan dokument s toga sastanka, u bilo kojemu vidu: transkripata, mikrofilmova, izvješća obavještajnih službi, fotokopiranih papira, videozapisa ili svjedočanstava. Štoviše: hrvatski i srpski sudionici sastanka (više političkih dužnosnika), koji su u međuvremenu došli u sukob s Tudjmanom ili Miloševićem (Bilandžić, Šarinić, Jović), a kojima bi bilo u interesu da optuže svoje bivše nadređene, te da im na taj način “uvale” glavni “grijeh” za podjelu Bosne i Hercegovine – svi su zanijekali da je došlo do bilo kakvoga političkoga dogovora o Bosni i Hercegovini.

U U sljedećih 9 mjeseci eskalirala je velikosrpska agresija na Hrvatsku , od opsade Vukovara (koja je rezultirala razaranjem grada i masovnim zločinima nad hrvatskim civilima i zarobljenim vojnicima), otvorenog rata na većini hrvatskog teritorija (oko 2/3 ozemlja Republike Hrvatske), mornaričke blokade hrvatskoga pomorskog pojasa te granatiranja Dubrovnika, kao i do rata na području Bosne i Hercegovine, usmjerenog prije svega protiv Hrvata (sadašnja općina Ravno-prije dio većinski srpske općine Trebinje). U slučaju spaljivanja hrvatskih sela i protjerivanja Hrvata iz jugoistočne Hercegovine (Ravno), bosansko-muslimansko vodstvo je glasno šutjelo ("to nije naš rat.").

“Kardjordjevomani” olako zaboravljaju da je tobožnji dogovor o razgraničenju između Hrvata i Srba, navodno postignut u 3. mjesecu 91., grubo opovrgnut već 1991. u samoj Bosni i Hercegovini. Ako je postignut dogovor- čemu okupacija Ravnog ? Paranoidni "odgovor" da je to bio dogovor "glavešina" za koji narod nije znao, te je bio žrtvom, vrlo brzo pada u vodu drugom činjenicom- Ravno je oslobođeno i konačno stavljeno pod hrvatsku kontrolu 1992. Po toj bolesnoj logici, izgleda da su Tudjman i Milošević prvo dogovorili da Ravno pripadne Srbima, pa su se na nekom drugom sastanku (komedijaški Haaški svjedok i sadašnji, (2002.), hrvatski predsjednik Mesić nabrojao je ravno 48 sastanaka Tudjmana i Miloševića tijekom rata- što bi značilo rekordersko sastančenje jedanput mjesečno. Društveni ljudi, nema što.) predomislili, pa je onda Ravno pripalo Hrvatima. Valjda su se tako dogovarali i razdogovarali cijeloga rata, te se crta bojišnice pomicala kako bi oni uglavili na tim stalnim sastancima. Isto- ako su se dogovorili o "podjeli BH", normalno je pretpostaviti da su se dogovorili i o Hrvatskoj, koja je sigurno za hrvatskog predsjednika Tudjmana bila prioritet. No, sudeći po eskalaciji rata, po pokušaju atentata na Tudjmana (koji je izvršilo zrakoplovstvo JNA, pod kontrolom Miloševića) dok je u Zagrebu pregovarao s Antom Markovićem, predsjednikom jos formalno postojeće Jugoslavije)- ili od dogovora nije bilo nije bilo ništa, ili se od nas očekuje da prihvatimo suludu ideju da je Tudjman dogovorio da ga ubiju (mogućnost da je i atentat bio fingiran- nemoguća je zbog nazočnosti Markovića i Mesića, kao i cijelog tijeka događaja u sastanku.) Doda li se tomu da je najveća vojna operacija tijekom rata u Bosni i Hercegovini bila bitka između Hrvata i Srba za Bosansku Posavinu, kao i to da se konačna crta razgraničenja Hrvata i Srba u B&H, dogovorena u Daytonu, nije poklapala ni s jednim zemljovidom koji je kružio u novinarskim i političarskim kuloarima sklonima teoriji “hrvatsko-srpske urote”- za bilo koju racionalnu osobu bajka o dogovoru postignutome u Karadjordjevu pada u vodu.

Nema komentara

Anketa

Ustavi