RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Josip Kalaica: Razmijenjeni iz bugojanskog logora „Stadion“ 13. 3. 1994. – 20 godina poslije

Napisano 23.11.2014. 12:07
Razmjena iz bugojanskog  logora „Stadion“ 13. 3. 1994. – 20 godina poslije

Knjiga „Razmijenjeni iz bugojanskog  logora „Stadion“ 13. 3. 1994. – 20 godina poslije“, autora Josipa Kalaice svjedočanstvo je tragične sudbine Hrvata Bugojna, o prešućenom zločinu i nepriznatoj žrtvi.

Hladno i precizno, baš onako kako je i zločin izveden, iznosi Kalaica činjenice, svjedočenja, fotografije i ostavlja knjigu uspomene i opomene.

To je dokument i poruka onima koji još uvijek neće i ne priznaju da je logora tzv. Armije BiH u Bugojnu uopće bilo.

Autor je, prezentirajući  izvorne dokumente, svjedočanstva, fotografije, zapisnike i druge dokumente, želio izbjeći  osobne stavove i dojmove koje nosi kao jedan od sudionika svih ovih događanja, koji je bio zatočenik logora „Stadion“ u Bugojnu.

On ne želi biti niti tužitelj niti sudac bilo komu, želio je i u tomu  u najvećoj mjeri i uspio, dati doprinos istini i otkinuti od zaborava ljude koji su pretrpjeli strašne torture i zločine, ali i ukazati na one koji su ih počinili.

U cjelokupnom djelu je spojeno sve ono što autor kao sudionik (u ratu u obrani Bugojna od srpske agresije izgubio je brata op.a.) i ratni zatočenik, osobno doživio, te ono do čega je došao svojim dugogodišnjim radom na rasvjetljavanju  istine i traganjem za nestalim i ubijenim  zatočenicima, te njihovim posmrtnim ostacima, tj. dokumentiranju svega vezanog za te osobe i događanja.


Nema komentara

Anketa

Ustavi