RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Kultura selektivnoga sjećanja: Nove spoznaje o povijesti NDH u Hercegovini

Napisano 30.01.2013. 13:06

Kultura selektivnoga sjećanja: Nove spoznaje o povijesti NDH u Hercegovini

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru predstavljena je knjiga sveučilišnog profesora Ivice Šarca pod nazivom „Kultura selektivnoga sjećanja - Hrvati Hercegovine i Nezavisna Država Hrvatska“.

Riječ je o radu koji obrađuje jednu dosta delikatnu temu vezanu uz Hrvate s područja Hercegovine u razdoblju od travnja do rujna 1941. godine, odnosno od formiranja NDH do dolaska Talijana.

Kultura selektivnog sjećanja – Hrvati Hercegovine i Nezavisna Država Hrvatska obrađuje jednu, rekao bih, dosta osjetljivu tematiku iz historiografije hrvatskog naroda u prvoj polovici 20. stoljeća. Osnovni motiv za izbor teme jest interesiranje za genezu fenomena isprepletenosti entitetskih i stereotipnih slika koje se već više od pola stoljeća vezuju uz hercegovačke Hrvate“, kazao je autor.

Na knjizi je radio tri-četiri godine, a imao je pristup arhivskoj građi u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu, Arhivu Hercegovačko-neretvanske županije u Mostaru te Arhivu Hercegovačke franjevačke provincije.

S obzirom na prirodu teme, Šarac navodi kako očekuje različite reakcije.

Sami izbor tema je takav da na neki način provocira. Metodološki pristup i svaki interpretacijski pokušaj ove problematike će nužno izazvati reakcije. Nadam se da one neće ići ad hominem nego da će se baviti samom temom. Bit ću zahvalan za svaku dobronamjernu korekciju. Nadam se da će se istraživanje osjetljivih dijelova prošlosti nastaviti. Potrebno nam je nužno suočavanje s vlastitom prošlošću, pa i s onim najmračnijim i najneugodnijim dijelovima“, istaknuo je autor.

Knjigu su predstavili dr. Božo Goluža, dr. Robert Jolić i dr. Ivo Lučić, koji su jednoglasno pohvalili autorov ozbiljan i nepristran pristup u istraživanju povijesne istine pri nastanku ove knjige.

Glazbene točke na predstavljanju izvele su Katja Krolo Šarac i Tina Korać.


Nema komentara

Anketa

Ustavi