RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

12. godišnjica ubojstva policajca povratnika Ante Valjana

Napisano 01.08.2010. 10:39

12. godišnjica ubojstva policajca povratnika Ante Valjana

Tužna je istina da se nitko osim rodbine i nekolicine prijatelja policajaca nije sjetio i obilježio 12. godišnjicu ubojstva travničkog policajca povratnika Ante Valjana, rođenog 1973. u Paklarevu kod Travnika.

Valjan je 31. srpnja prije 12 godina oko 5 sati i 55 minuta, mučki ubijen na parking prostoru pored zgrade PU Travnik. Upotrebom daljinskog upravljača aktivirana je minsko-eksplozivna naprava koja se nalazila pored kante za smeće od čijeg djelovanja je smrtno stradao Ante Valjan.

Bez nadležnih struktura sa svih razina vlasti nije obilježena ni 12. godišnjica ubojstva Perice Bilića (rođen 1971. u Travniku), također travničkog policajca povratnika ubijenog 48 dana ranije (12. lipnja 1998.) podmetnutom eksplozivnom napravom u dvorištu obiteljske kuće u naselju Lovrići.

Auto Valjan-Bilić1

Ubojstva ni danas nisu razriješena.

Jedan je vehabija priznao ubojstvo ali se poslije ”predomislio”. Neke činjenice govore da su u ovom terorističkom činu vehabije imale pomoć Valjanovih kolega Bošnjaka iz PU Travnik.

Zbog toga je i potpuna nezainteresiranost bošnjačkih istražitelja i bošnjačkog političkog vrha. To se da zaključiti i po, recimo, konstataciji inspektora Adnana Adilovića: "jedan ustaša manje" za ubijenog kolegu Bilića, po odlučnom suprotstavljanju "medijskoj politizaciji ovog, kao i prethodnih ubojstava u Travniku" Ejupa Ganića i njegovoj tvrdnji "da se i osobno uvjerio kako su neki od njih klasični konflikti bez političke i etničke pozadine".

Prijatelji policajci koje predvodi Slavko Lovrić, zapovjednik PP-a Travnik i rodbina, posjetili su Valjanov grob na ratnom groblju Prahulje položili cvijeće i upalili svijeće. U župnoj crkvi u Ovčarevu služena je sv. misa zadušnica koju je predvodio fra Josip Tomas.


Nema komentara

Anketa

Ustavi