RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

70 STANOVA Braniteljski stanovi u ŽZH-u nelegalno dodjeljivani? – vraćaju se ključevi

Napisano 21.03.2011. 05:14

Prema Županijskom sudu, nakon što je dodijeljeno 70 stanova u općinama Široki Brijeg, Grude, Ljubuški i Posušje, upućeno je oko 40-ak tužbi nezadovoljnih obitelji branitelja, kako i samih branitelja.

Županijski sud u Širokom Brijegu uvažio je tužbe čak 11 tužitelja, te ukinuo sporna rješenja.

Sud je naveo da ratni vojni invalidi i članovi njihovih obitelji, članovi obitelji poginulih, umrlih i nestalih branitelja i razvojačenih branitelja te osoba zaslužnih u Domovinskom ratu, koji imaju prebivalište na području ŽZH-a, a nemaju riješeno stambeno pitanje, imaju pravo na dodjelu odgovarajućeg stana u vlasništvo.


Županijski sud u Širokom Brijegu poništio je rješenje Povjerenstva za rješavanje po žalbama na rješenja Ministarstva hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata ŽZH-a za dodjelu stanova, kao i rješenje Ministarstva hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata ŽZH i predmet vraća na ponovni postupak.

Inače, prema Županijskom sudu, nakon što je dodijeljeno 70 stanova u općinama Široki Brijeg, Grude, Ljubuški i Posušje, upućeno je oko 40-ak tužbi nezadovoljnih obitelji branitelja, kako i samih branitelja. Zbog toga je i sama dodjela stanova od strane tadašnjeg ministra za branitelje Viktora Kvesića, izvršena u iznimno napetom ozračju, u pojedinim općinama i uz asistenciju policije. Naime, Ministarstvo branitelja ŽZH donijelo je rješenje 18. lipnja 2010. kojim je u trajno vlasništvo dodijelilo 11 stanova obiteljima poginulih i nestalih branitelja i pet stanova ratnim vojnim invalidima Domovinskog rata.

Nezadovoljne obitelji poginulih branitelja, kao mnogobrojni branitelji, koji nisu dobili stan, uložili su žalbe Povjerenstvu za rješavanje po žalbama istoga Ministarstva, ali su žalbe odbijene. Ne prihvaćajući isto, tužitelji su putem svojih odvjetnika, Ivana Brekala, Nade Dalipagić i Gordana Stojića, uputili tužbe Županijskom sudu Široki Brijeg te u istima naveli niz nezakonitosti: da u osporavanim aktima nije pravilno primijenjen Zakon, da su bodovne liste sastavljene nezakonito, da su stanove dobili kandidati koji su stambeno zbrinuti, da su članovi komisije sami sebe stavili na liste za dodjelu stanova.

Županijski sud u Širokom Brijeg uvažio je tužbe čak 11 tužitelja, te ukinuo sporna rješenja, navodeći da ratni vojni invalidi i članovi njihovih obitelji, članovi obitelji poginulih, umrlih i nestalih branitelja i razvojačenih branitelja te osoba zaslužnih u Domovinskom ratu, koji imaju prebivalište na području ŽZH-a, a nemaju riješeno stambeno pitanje, imaju pravo na dodjelu odgovarajućeg stana u vlasništvo, po kriterijima utvrđenim Pravilnikom Ministarstva branitelja ŽZH. Također, istaknuto je da se službena osoba, koja je ovlaštena rješavati ili obavljati pojedine radnje u postupku, mora izuzeti od svakog rada u predmetu, ako je sa strankom srodnik po krvi u pravoj liniji, a u pobočnoj do 4 stupnja zaključno.

Magazin Republika


Ispiši
Ocijeni: 3.2
10370 pregleda

Nema komentara

Anketa

Ustavi