RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Afera "boksit" - podnesene kaznene prijave!

Napisano 14.09.2010. 19:26

U nastavku istrage o ilegalnoj eksploataciji rude boksit, počinjenoj u razdoblju od 2006. – 2010. godine na području općina Posušje i Široki Brijeg, Sektor kriminalističke policije MUP-a Županije Zapadnohercegovačke završio je kriminalističku obradu nad pet (5) osoba – nad dvojicom bivših direktora Rudnika boksita Posušje, dvojicom bivših direktora Rudnika boksita Široki Brijeg, te nad bivšim rudarsko - geološkim inspektorom Uprave za inspekcije poslove ŽZH, te će danas protiv istih podnijeti izviješće Županijskom tužiteljstvu.

Zbog osnova sumnje da su počinili kazneno djelo 'Nesavjestan rad u službi' iz čl. 387. KZ-a FBiH izviješće ćemo podnijeti protiv slijedećih osoba:
1. Jeronim Marić (56) iz Posušja,
2. Mario Oreč (41) iz Graca, općina Posušje,
3. Ivan Mikulić (40) iz Kočerina, općina Široki Brijeg,
4. Zoran Rezić (43) iz Širokog Brijega
5. Željko Knezović (50) iz Posušja.

Uprava policije MUP-a ŽZH je objavila inicijale osoba, dok je Bljesak.info neslužbeno doznao da se radi o gore navedenim osobama.

Bivši direktori Rudnika boksita Posušje Jeronim Marić (56) i Mario Oreč (41), te bivši direktori Rudnika boksita Široki Brijeg Ivan Mikulić (41) i Zoran Rezić (43), osumnjičeni su da su počinili kazneno djelo 'Nesavjestan rad u službi' iz čl. 387. KZ-a FBiH na način da su rudu boksit, za koju su znali da je nelegalno iskopana od strane više pravnih i fizičkih osoba, prodavali preko 'Rudnika boksita' Posušje i 'Rudnika boksita' Široki Brijeg tvrtki 'Aluminij d.o.o.' Zvornik, pri čemu su za svoje tvrtke uzimali proviziju u iznosu od 10 – 38 %.


Bivši rudarsko - geološki inspektor Uprave za inspekcije poslove ŽZH Željko Knezović (50) osumnjičen je da je počinio kazneno djelo 'Nesavjestan rad u službi' iz čl. 387. KZ-a FBiH na način da je, suprotno odredbama Zakona o rudarstvu ŽZH, propustio poduzeti mjere i radnje koje je bio dužan poduzeti da spriječi nelegalnu eksploataciju rude boksit, koju su u razdoblju od 2006. – 2010. godine vršile pravne i fizičke osobe (privatne tvrtke i pojedinci).

Podsjećamo, Sektor kriminalističke policije MUP-a dokumentirao je da je, u razdoblju od 2006. – 2010. godine, na području općina Posušje i Široki Brijeg ilegalno izvađeno i prodano rude boksit u vrijednosti od približno 1.500.000 KM (milijun i petsto tisuća KM), priopćeno je iz Uprave policije MUP-a ŽZH.

 

bljesak.info/hercegbosna.org


Nema komentara

Anketa

Ustavi