RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Alija Izetbegović 10. siječnja 1994. godine je hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu ponudio podjelu BiH

Napisano 17.04.2010. 05:37
Tuđman i Izetbegović

Piše: Davor Ivanković

Crno-bijela istina vezana uz rat u BiH jest da su svi dijelili BiH, a agresor je bila Srbija i Milošević, kaže danas jedan od uglednih bivših hrvatskih diplomata reagirajući na teze aktualnog predsjednika RH Ive Josipovića o sudjelovanju hrvatske politike devedesetih u dijeljenju BiH. Po njegovu mišljenju, sve ostalo spada u tzv. sivu zonu, jer prvi prijedlog političke karte o podjeli BiH stigao je iz tadašnje Europske zajednice.

Tri mini države

Portugalski diplomat Cutilleiro stiže u Sarajevo 18. ožujka 1992. i u rezidenciji "Konak" donosi prijedlog EZ-a i kartu kojom bi se BiH podijelila, na nacionalnim načelima, na tri konstitutivne jedinice. Planu se pridružuje i britanski lord Carrington. Plan potpisuju bosanskohercegovački Hrvati i Srbi, no ne i Alija Izetbegović.

Tri dana kasnije srpska Arkanova paravojska ulazi iz Srbije u Bijeljinu. Za hrvatsku stranu ovdje je važno spomenuti da je taj prvi službeni prijedlog podjele BiH po nacionalnom ključu (iz EZ/EU) došao otprilike godinu dana prije nego što su se zaratili Hrvati BiH i Bošnjaci.

Vance-Owenov mirovni plan bio je drugi pokušaj podjele. Predložili su u siječnju 1993. podjelu na 10 regija, tako da svi narodi dobiju po 3 regije, a područje Sarajeva bilo bi zajedničko. To, pak, odbija parlament Republike Srpske jer bi Posavina ostala Hrvatima, a Podrinje Bošnjacima.

Potom, u kolovozu 1993., Owen i Stoltenberg donose novu kartu. Po njoj bi BiH bila podijeljena na tri mini države. Srbi bi dobili 52 posto, Bošnjaci 30 posto, a Hrvati 18 posto teritorija. Prijedlog odbacuje vlada BiH.

U svojim memoarima dr. Mate Granić, jedan od izravnih svjedoka tih pregovaračkih procesa, navodi vrlo zanimljiv pokušaj teritorijalnih pregovora o podjeli BiH s početka 1994. Kaže da je riječ o sastanku Tuđmana i Izetbegovića u Bonnu i da su 10. siječnja u 23 sata počeli tajni pregovori o podjeli teritorija. Izetbegović je izravno rekao Tuđmanu: "Vi odustanite od srednje Bosne i prepustite je nama Bošnjacima, a mi ćemo Hrvatskoj zauzvrat dati sve južno i zapadno od Prozora do doline Neretve... Mostar ćemo podijeliti na desnu i lijevu obalu." Tuđman je odgovorio: "Ne pristajem, to ne smijemo napraviti Hrvatima u srednjoj Bosni."

Taj citat iz Granićeve knjige potvrđuje teze da su BiH dijelili svi, uključujući i Izetbegovića.

Zajednička borba

Ulaskom SAD-a na scenu počela je zajednička borba Hrvata i Bošnjaka za oslobođenje. U međuvremenu, čak i tijekom besmislenog sukoba Hrvata i Bošnjaka, kroz Hrvatsku je prošlo više od milijun izbjeglica, većinom Bošnjaka. Godinama je RH zbrinjavala Bošnjake organizirajući im prehranu, zdravstvenu skrb, škole, obučne centre za Armiju BiH.

Svaki komad oružja, svaka litra goriva, hrana za Armiju BiH i Bošnjake stigli su preko RH. HV je sudjelovao u spašavanju Bihaća i u pobjedi nad snagama bosanskih Srba. RH je prva država koja je priznala BiH i poslala veleposlanika u Sarajevo te podržala referendum o samostalnosti. Nakon "oprosti", razumno bi bilo očekivati i "hvala".

Večernji List


Nema komentara

Anketa

Ustavi