RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Balkanski Jeruzalem koji to više nije

Napisano 28.12.2009. 08:36

Autor članka podsjeća da su prije rata u tzv. "Jeruzalemu Balkana" na samo nekoliko koraka jedni od drugih molili muslimani, pravoslavci, katolici i židovi. Ali, "rat u Bosni i Hercegovini, tijekom kojeg je poginulo oko 100.000 ljudi – 80 posto od toga bili su muslimani – i u kojem je Sarajevo gotovo četiri godine bilo pod opsadom, promijenio je grad", konstatira Mayr. Navodi da muslimani danas predstavljaju 80 posto stanovništva Sarajeva.

Lak plijen za lovce na duše

"Graditi džamije neka je vrsta obilježavanja terena", citira autor članka gradskog planera Saida Jamakovića koji kaže da ga "te nove, megalomanske građevine svojom ružnoćom čine bolesnim". Jamaković dodaje da većina sarajevskih muslimana to ne želi.

Najviše novca za vjerske objekte stiže od arapskih šeika

Profesor na Gazi Husrev-Begovoj Medresi u Sarajevu Mustafa Spahić, koji zastupa liberalni islam, smatra da su za promjene odgovorni "strani misionari". I daje objašnjenje zašto fundamentalistički propovjednici imaju uspjeha u gradu u kojem su "od jugoslavenskih dana normalni mješoviti brakovi i večernji obilasci gostionica omiljen način provođenja slobodnog vremena". "Mnogi u ovoj ratom opustošenoj zemlji, prognanici, invalidi, beznadni, traže uporište i materijalnu pomoć. Oni su lak plijen za lovce na duše", prenosi Spiegel Spahićevo mišljenje.

Milijarde pomoći netragom nestale

U Bosni i Hercegovini je uz financijsku pomoć Saudijske Arabije izgrađeno ili obnovljeno 158 džamija. A kako navodi imam džamije Kralja Fahda u Sarajevu Nezim Halilović, ta je država potpomagala i izgradnju knjižnica, đačkih domova i dječjih vrtića. On iznosi podatak da su šeici iz Riada od kraja rata u BiH uložili milijardu dolara.

Dopisnik Spiegela iz Sarajeva nadalje piše da pravu opasnost po sekularnu i demokratsku državu u BiH predstavljaju politički i vjerski vođe te zemlje "sa svojom nemoći, pohlepom i osvetoljubivošću". Walter Mayr iznosi da je u mutnim kanalima nestalo na milijarde eura pomoći Europske unije bez vidljivih uspjeha, da je jedinstvo zemlje i dalje ugroženo, gospodarstvo stagnira, a građanima su i dalje za putovanje na Zapad potrebne vize. I zato, ističe se u članku, "muslimanski misionari koriste osjećaj beznađa koji vlada među stanovništvom". U saudijskim kulturnim centrima nude se besplatni kompjuterski tečajevi, nastava engleskog jezika za početnike, a u prizemlju posebne sportske dvorane za muslimanske žene dok njihovi supruzi utege dižu u posebnim prostorijama.

U BiH je uz saudijsku pomoć izgrađeno ili obnovljeno 158 džamija

Privlačna opcija s propovjedaonice

"Mnogi, barem na papiru, muslimanski Bosanci u Sarajevu izgubili su u ratu svoje jugoslavenski sekularno odgojene očeve, braću i sestre, jer je ostatak svijeta godinama promatrao krvavo djelovanje srpskih agresora. Sada, kada je Titovo nasljeđe uništeno zajedno s parolom bratstva i jedinstva južnoslavenskih naroda, muslimansko većinsko stanovništvo traži svoje mjesto na europskoj geografskoj karti", smatra autor teksta objavljenog u internetskom izdanju njemačkog tjednika Spiegel i zaključuje: "Ono što petkom odzvanja s propovjedaonice je privlačna opcija. Religiozni Bosanci mogu naći novu domovinu kao dio svjetske zajednice muslimana."

Spiegel/Deutsche Welle

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi