RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Beby boom vraća nadu

Napisano 05.01.2018. 23:19

Iz BiH konačno lijepe vijesti jer babice imaju sve više posla. Naravno, još smo daleko od pozitivnog prirodnog priraštaja, ali svaka rođena beba više u odnosu na prethodne godine ohrabruje i raduje.

Da se konačno nešto pozitivno dešava potvrđuju i podaci Agencije za statistiku BiH, koji kažu da je tijekom tri kvartala prošle godine registrirano 21.455 živorođene djece, što u odnosu na isti period 2016. godine pokazuje rast broja živorođenih za 0,41 posto, što je svakako optimističan podatak koji ulijeva nadu. Rode su se vratile, nadamo se da će se i zadržati na ovom području.

Iako nekoliko godina unazad bilježimo smanjenje broja rođenih, svako najmanje povećanje vraća nadu u bolju budućnost. Nema ljepše vijesti nego kad u nekom porodilištu dođe do baby-booma, pišu Nezavisne novine.

Posebno raduje činjenica da i u malim nerazvijenim općinama koje su posljednjih godina u velikom broju napuštali mladi ljudi ipak bilježe pozitivan prirodni priraštaj.

Da je i država ozbiljno shvatila "crveni alarm" koji nam je prijetio govori njihova mjera koja je ocijenjena kao jedna od najznačajnijih u ovoj oblasti - uvođenje materinskog dodatka za nezaposlene porodilje. Neke lokalne zajednice su se odlučile i za dodatne subvencije.

Iako još kaskamo za razvijenim zemljama koje imaju daleko veća davanja za djecu i obitelj, jer je kod nas dodatak za djecu veoma mali, ovo je ipak dobar korak unaprijed.

Podizati djecu je teško pa zato bi nadležni mogli stimulirati rađanje djece raznim mjerama, od adekvatne naknade za svako rođeno dijete do ulaganja u predškolsko obrazovanje.


Nema komentara

Anketa

Ustavi