RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Bevanda: Prihodi od prodaje cigareta u drastičnom padu, „crno tržište“ cvjeta

Napisano 10.07.2018. 23:35

Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje (UO UNO) Bosne i Hercegovine nije danas na sjednici dao pozitivno mišljenje na Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o trošarinama, koji se odnosi na smanjenje trošarina na gorivo, a koji je u proceduri na prijedlog tri zastupnika Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, prenosi Fena.

Nakon što je prihvaćena inicijativa radne grupe o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama u BiH kojim bi se uveo moratorij na tri godine na povećanje specifične trošarine na cigarete, UNO je usvojio nacrt tog zakona i uputio ga u daljnju proceduru Vijeću ministara BiH.

Predsjedavajući Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje (UO UNO) BiH Vjekoslav Bevanda je rekao novinarima u Banjoj Luci da podaci koje su dobili pokazuju da drastično pada legalni prihod po osnovu prodaje cigareta, a raste "crno tržište", koje se mora suzbiti aktivnostima svih nadležnih organa.

Članovi UNO razmatrali su i informaciju o stanju u vezi s izvršenjem presude Suda BiH u korist Republike Srpske po kojoj je Uprava dužna da isplati 15 milijuna KM bez zateznih kamata zbog nepostojanja odluka o poravnanjima u 2009. i 2010. godini.

Direktor UNO Miro Džakula upoznao je članove Upravnog odbora da je do sada po ovoj presudi skinuto više od četiri milijuna KM sa nekoliko računa Uprave te da to stvara probleme u radu, jer se sredstva skidaju i s depozitnih računa.

Bio je prijedlog da se o tome ne raspravlja, već da se poštuje odluka Suda, a drugi da se izvrši isplata iz sredstava koja se prikupljaju, a koji se namjenski dijele entitetima i Brčko distriktu BiH, ali ni za jednu odluku nije bilo dovoljno glasova.


Nema komentara

Anketa

Ustavi