RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

BIH - IRAN Oko 300 iranskih špijuna u regionu

Napisano 14.05.2013. 10:01
BIH - IRAN Oko 300 iranskih špijuna u regionu

Sarajevo - Iako je dvojici diplomata iz Veleposlanstva Islamske Republike Iran u Sarajevu Hamzeh Dolabi Ahmadu i Jadida sohrab 30. travnja istekao rok za deportaciju, Ahmad je 3. svibnja, u vrijeme kada su obitelji ubijenih vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici polagale cvijeće na mjesto zločina, bio u skupini pripadnika "Zelenih beretki" kod mosta Drvenija.


Rekao je to "Glasu Srpske" izvor blizak Ministarstvu sigurnosti BiH, koji je kazao da je drugi diplomat Sohrab, 24.travnja napustio BiH.

Zahtjev Ministarstvu vanjskih poslova za povlačenje Ahmada i sohrab, koji su se koristeći diplomatski status bavili špijunažom u korist iranske tajne obavještajne službe, uputio je ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić.

Sumnja se da su ova dvojica za potrebe Irana kontaktirali s pripadnicima vehabijske zajednice u BiH i držali ih na vezi.

U Ministarstvu sigurnosti su rekli da je aktivnost iranske obavještajne službe u BiH pojačana posebno od siječnja i da više od 300 njihovih službenika i agenata cirkuliraju regijom.

- Evidentiran je i kontakt za vođom vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči Nusretom Imamovićem. Iran tako svoje ljude, iako se radi o šiitima, ubacuje u sunitsku vehabijsku infrastrukturu. U slučaju napada na Iran, oni će zloupotrijebiti BiH i pripadnike vehabijske zajednice - rekli su u tom ministarstvu.

Dodali su da je činjenica da je djelovanje iranske obavještajne službe u BiH potpuno nesmetano i da je Radončićev zahtjev za deportacijom dva njena pripadnika zapravo apel da se to pitanje ozbiljnije tretira.

U MVP-u je ranije rečeno da će Irance proglasiti personama non grata, ako se sami ne povuku iz BiH, te da je to standardna procedura, koja je službeno priopćena otpravniku poslova iranske ambasade. Nije poznato da li će se to dogoditi s Ahmadom.

Prvi ambasador Irana u BiH Mohamed Ebrahim Taherijan intervenirao je putem poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da bi amnestirali iranske diplomate od eventualne odgovornosti i produžili im boravak u BiH.
SDA

U Ministarstvu sigurnosti smatraju da nema obračuna s pripadnicima iranske obavještajne službe zbog "postojanja SDA paraobavještajne strukture".

- SDA Komisija za sigurnost i obranu proiranski je orijentirana. Tamo su Bakir Alispahić, Fikret Muslimović i Fikret Prevljak, koji imaju izravnu vezu s tom službom. Ta veza datira još od vremena Alije Izetbegovića - kazali su u Ministarstvu.

glassrpske.com


Nema komentara

Anketa

Ustavi