RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

'Bio je to pucanj u Stojaka, u Hrvate ovoga kraja, i u suživot u njemu'

Napisano 22.10.2011. 12:56

Travnik - Obljetnica ubojstva zapovjednika HVO-a Travnik Ivice Stojaka

'Bio je to pucanj u Stojaka, u Hrvate ovoga kraja, i u suživot u njemu'
 

Za ovo ubojstvo, kao i za mnoge zločine počinjene nad Hrvatima u Travniku, još uvijek nitko nije odgovarao

Navršilo se 19 godina otkako je 20. listopada 1992. u popodnevnim satima mučki ubijen prvi zapovjednik HVO-a Travnik, Ivica Stojak. Ubili su ga pripadnici tada savezničke Armije BiH, mučki, hicima u leđa kroz vjetrobransko staklo automobila, na nadzornoj točki koju su na istočnom ulazu u Travnik držali pripadnici Armije BiH.

Stojak je ubijen bez ikakva povoda, a bio je to prvi ozbiljni, krvavi i zločinački uvod u sve ono što je u sljedeću godinu i pol čekalo Hrvate Travnika i cijele Lašvanske doline.

„Bio je to pucanj u Ivicu Stojaka, u dotadašnje savezništvo ABiH i HVO-a u borbi sa srpskim agresorom, u Hrvate ovoga kraja, u Travnik i suživot u njemu", kazao je general-bojnik HVO -a u mirovini, Ilija Nakić, u povodu 19. godišnjice ubojstva Ivice Stojaka.

Za ovo ubojstvo, kao i mnoge druge zločine počinjene nad Hrvatima u Travniku, u ratu i u poraću, još uvijek nitko nije odgovarao.

U povodu 19. godišnjice u župnoj crkvi sv. Mihovila u travničkoj župi Ovčarevo, uz nazočnost rodbine, prijatelja i suboraca, misu zadušnicu predvodio je mjesni župnik fra Marinko Didak. Isti dan u popodnevnim satima, 20. listopada, na grob Ivice Stojaka u travničkom groblju Bojna predstavnici travničkih udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, na čelu s generalom Ilijom Nakićem, upalili su svijeće i položili cvijeće.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi