RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Biskup Komarica uputio pismo načelniku CJB u Banjoj Luci

Napisano 13.01.2011. 12:26
Biskup Komarica

Mons. Komarica ukazao je na niz slučajeva uništavanja imovine povratnika katolika (Hrvata) na području banjolučke i prijedorske općine.

Biskup banjolučki mons. dr. Franjo Komarica uputio je pismo načelniku Centra javne bezbjednosti u Banjoj Luci g. Darku Ćulumu u kojem se ukazuje na niz slučajeva uništavanja imovine povratnika katolika (Hrvata) na području banjolučke i prijedorske općine. Povod za slanje pisma je dopis kojeg je biskup Komarica primio od župnog ureda Šimići kod Banja Luke u kojem je obaviješten o provalama u kuće povratnika i o krađama na prostoru župe Sv. Petra i Pavla u Šimićima. Župnik iz Šimića je naveo kako je vlasniku kuće Ivanki Đudarić treći put provaljeno u kuću, a počinitelji nikada nisu bili pronađeni. Dalje je biskupa obavijestio da su provaljene i opljačkane kuće Radman Zlatka, Đudarić Ive, Stjepanović Drage, Blažević Miše, Grgić Kate, Mišković Ruže i Pranjić Lele. Župnik također navodi događaj u noći između 8. i 9 . siječnja 2011. u kojem je uništena opskrba pitkom vodom župne kuće u Šimićima o čemu je obaviještena Policijska stanica Ivanjska-Potkozarje.

Biskup Komarica u dopisu CJB Banja Luka dalje ističe slučaj uništavanja imovine, uzurpiranja posjeda i sječu šume o čemu su ga pismenim putem 26. studenoga 2010. obavijestili veći broj obitelji s prezimenom Klečina, Pujić i Josipović iz Ivanjske. U pismu su ga informirali i o smještaju 150 ovaca izvjesnog Svetka Gašića u njihove kuće u čemu - kako se navodi - taj čovjek "ima podršku u glavnom komandiru ovdašnje milicije, koji ima svoje ovce s njime“. Ističe se kako su se obitelji obraćali i donačelniku SUP-a, te i "Ministru" što nije donijelo nikakve pozitivne rezultate te su stoga primorani moliti biskupa kako bi poduzeo nešto "protiv ovog bezakonja".

Dalibor Drinčić iz sela Raljaš kod Ljubije biskupu Komarici je 11. siječnja 2011. uputio dopis kojim ga je obavijestio o "drskom i bezobzirnom uništavanju imovine, osobito šume prognanih katolika (Hrvata) sela Raljaš i nasilnom ponašanju drznika prema vlasnicima uništene imovine". Mons. Komarica je naveo tvrdnju iz dopisa prema kojoj ovo nije nepoznato tamošnjoj policiji, ali da se povodom toga ništa ne poduzima u korist oštećenih povratnika, jer su "drznici 'u dosluhu s lokalnom policijom'". Biskupu je, kako se u dopisu kaže, Dalibor Drinčić apel uputio s nadom da će svojim "autoritetom i zakonskim sredstvima" utjecati na lokalnu vlast kako bi sačuvali postojeće stanje u Raljašu, podsjećajući pri tome da se dosad nisu našla sredstva za obnovu infrastruktura (putova) uništenih u ratu.

U dokumentu načelniku Ćulumu povodom ovih nedjela biskup Komarica ističe kako "vjeruje da nemaju odobrenje niti toleriranje aktualne vlasti u Republici Srpskoj i da su svojevrsni 'nož u leđa' naporima predsjednika RS g.. Milorada Dodika i njegovih pomoćnika oko poticanja povratka prognanih ovdašnjih katolika (Hrvata i drugih) u Republiku Srpsku."

Zamolio je gosp. Ćuluma da odlučno poduzme konkretne akcije oko otkrivanja počinitelja te oko smirivanja sve napetije situacije među onima koji su "ponovno i ovaj put ugroženi u svojim osnovnim ljudskim pravima, kao što su pravo na rodni kraj, na imovinu, na siguran i dostojanstven život." Biskup Komarica je na kraju izrazio očekivanje da će o rezultatima poduzetih akcija biti što prije obaviješten kako bi mogao izvijestiti one koji su mu se obratili za pomoć.

kta


Nema komentara

Anketa

Ustavi