RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Biskup Ratko Perić: Hrvatski narod ne želi biti ničiji privjesak, niti izručivati svoja prava i slobode drugima

Napisano 25.12.2009. 21:43

IZVADAK IZ PROPOVIJEDI BISKUPA PERIĆA

Ne možemo se ne radovati društvenomu miru među ljudima, koji u svome djelovanju pokazuju dobru volju, jer Božji mir obuhvaća „sav narod“, sve ljude na ovome svijetu.
Ne možemo ne pozdraviti nedavno rješenje dugotrajne krize oko izbora gradonačelnika u Mostaru. I želimo uspjeh i mir i gradonačelniku i gradskomu vijeću. I iskreno želimo da se nagomilani problemi uspješno rješavaju na dobro svih građana ovoga grada. Mjesna Crkva također očekuje da se i neki crkveni problemi pozitivno riješe.
Jednako bismo pozdravili kao plod i rezultat pravoga mira kad bi se političke stranke složile oko bitnih ljudskih i narodnih vrijednosti. Samo njihovom uzajamnom slogom i graditeljskim mirom bila bi omogućena i zajednička pomoć, pa bi onda i one gradske ustanove - televizijske, radijske, kazališne i brojne druge - koje svojom kulturom i porukom mira nadilaze gradsku sredinu, izašle ne samo iz zone ugroženosti, nego bi doživjele i pravi preporod i procvat. Ovako nam se može dogoditi ona gubitnička Pirova pobjeda: zapovjednici nastavljaju borbu, a pristaše napuštaju i jedne i druge. Pobijedila stranka, a narod izgubio i svoje mehanizme obrane narodnih vrjednota, i svoj narodni entitet i svoj identitet. Zar se može i zamisliti, a kamoli pomiriti s time, kao da je ljudima, pogotovo vjernicima, više stalo do naslova vlastite pobjede, makar i pod Pirovom zastavom, negoli do naslova „mirotvoraca, koji će se sinovima Božjim zvati“?
Hrvatski narod, u kojem djeluje Katolička Crkva u ovoj zemlji, ne želi, kao uostalom ni drugi narodi, biti ničiji privjesak niti izručivati svoja prava i slobode drugima. Želi živjeti u miru sa svima, na temeljima pravde i ravnopravnosti, sa svojim pravima i dužnostima, sa svojom slobodom, identitetom i dostojanstvom, koje pripada svakomu čovjeku i narodu. A svaki je čovjek stvoren na sliku Božju i u toj se slici temelji njegovo dostojanstvo.

O mali Bože, veliki naš Božiću, Mirotvorče u betlehemskoj štalici rođeni, koji se ne zoveš, nego jesi Sin Božji, pogledaj na ovaj naš grad Mostar, na ove naše hercegovačke biskupije i cio narod u ovoj zemlji da „ova žrtva našega pomirenja bude za mir i na spasenje svega svijeta“. Daj da nas Tvoje pobjede raduju, jer one nisu nikada prividne, uzaludne ili gubitničke ni u našim dušama, ni u našim domovima. Pa i kada nam se čini da si izgubio, kao ono u Betlehemu bijegom u Egipat, kao ono u Jeruzalemu raspećem na Kalvariji, Ti si tada, na Golgoti, donio najveću pobjedu koja je ikada viđena na ovome svijetu: pobjedu trajnoga i čvrstoga uskrsloga mira za one koji žele živjeti od toga Tvoga mira. Neka nam kod Tvoga božanskog prijestolja u svemu pomogne Tvoja bezgrješna Mati, Kraljica poželjnoga i potrebnoga mira, i sv. Josip, Tvoj očinski skrbnik, da se i mi kao današnji mirotvorci u svojim obiteljima, službama i mjestima jednom možemo sinovima Božjim zvati i vječno s Tobom radovati. Amen.

HB.org


Nema komentara

Anketa

Ustavi