RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Biskupi kritizirali promjenu načina glasovanja dijaspore u RH

Napisano 26.05.2010. 09:58

Nadbiskup đakovačko-osječki Marin Srakić i mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić kritizirali su u utorak dogovor HDZ-a i SDP-a oko načina izmjene glasovanja dijaspore na konferenciji za novinare za vrijeme održavanja zajedničkog zasjedanja dviju biskupskih konferencija u Mostaru.


"Čini mi se da je prevladala ideja pošto-poto u Europu pa i na račun nečega što je nerazumljivo da se odričemo kao što je to glasovanje naše dijaspore", rekao je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, nadbiskup đakovačko-osječki Marin Srakić. Dodao je da je mnoge 'začudio rezultat toga dogovora' pa i njega osobno.
Mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić rekao je na konferenciji za novinare da je odluka izazvala pravo zaprepaštenje. Posebno je kritizirao činjenicu da će se ograničavanjem broja biračkih mjesta onemogućiti velikome broju Hrvata u BiH da glasuju na izborima za Hrvatski Sabor.


"Ako ima potencijalnih 100.000 birača u Hercegovini, kako će oni u jednome danu doći u konzulat u Mostaru. Ako je politika realnost mogućega, onda je ovo fizički nemoguće izvesti", pojasnio je biskup Perić.


Predsjednik Biskupske konferencije BiH i banjalučki biskup Franjo Komarica rekao je da se u BiH 'bezdušno gazi hrvatski narod' te da su za takvu poziciju jednako odgovorni domaći i međunarodni predstavnici.


Biskup Komarica je najavio skoru posjetu hrvatskog predsjednika Ive Josipovića Banja Luci i pri tome izrazio očekivanje da će se konačno otvoriti 'vrata prema većem povratku Hrvata iz RS-a'.


Na zajedničkom zasjedanju biskupi HBK i BK BiH razmatrali su zajednička pitanja poput hrvatske inozemne pastve, Hrvatskog papinskog zavoda sv. Jeronima u Rimu, suradnji Hrvatskog Caritasa i Caritasa BK BiH te prikupljanju svjedočanstava o svećenicima i vjernicima koji su podnijeli mučeništvo.


Nema komentara

Anketa

Ustavi