RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

BIVŠI VISOKI PREDSTAVNIK U BIH Ashdown: Nisam dovoljno pažnje obraćao na poziciju Hrvata

Napisano 21.05.2018. 23:12

Gledajući unazad, bio sam toliko usredotočen na odnos između Sarajeva i Banje Luke, jer je to za mene, u to vrijeme, bio izvor prijetnje, tako da nisam dovoljno pažnje obraćao na poziciju Hrvata u Hercegovini - izjavio je nekadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Paddy Ashdown.

 

Pravio greške

U intervju za "Voice of America" rekao je kako vjerojatno nije shvaćao i proveo dovoljno vremena na elementu onoga zbog čega bi Hrvati željeli ostati u Bosni i Hercegovini,prenosi Večernji list.

- Bosna je uvijek bila kao tronožna stolica, ako izvučete jednu nogu, onda se sve sruši - rekao je Ashdown.

 

Priznao je da je pravio greške.

- Ako, kao stranac s velikim ovlastima, dođete u tako kompleksnu zemlju kao što je Bosna, naravno da ćete napraviti greške. Mnogo su mi pomagali i vodili me prijatelji među bosanskim narodom, koji zaista volim, i političari koji su bili uz mene: Dragan Čavić, Adnan Terzić i, donekle, Mladen Ivanić. Oni su me vodili i prihvaćali su greške koje sam pravio. Jesam li pravio greške? Da. Vjerujem da sam napustio Bosnu šest mjeseci prerano. Vjerujem da smo policijsku reformu doveli do tačke s koje je morala ići naprijed, vjerovao sam da se postignuto ne može poništiti, ali nisam bio upravu. Nažalost, vjerujem da je to bio početak poništavanja institucija koje smo imali. Krivim sebe za to, ali krivim i međunarodnu zajednicu jer nije nastavila taj proces - istaknuo je.

Rekao je kako nedostatak održive alternative u Bosni i Hercegovini smatra velikim nedostatkom i veoma zabrinjavajućim.

- To je, zapravo, vjerojatno najozbiljniji problem danas u Bosni. (...) Ako imate takozvani zamrznuti konflikt, za razliku od onog u kojem je jedna strana pobjednik, onda se nomenklatura iz rata prenosi na politiku kako bi se političkim sredstvima slijedile iste podjele i akcije zasnovane na etničkoj pripadnosti, upravo kao i tijekom rata. Sve dok se toga ne riješite, dok se ne riješite te generacije i zamijenite je generacijom koja će više gledati u budućnost, postkonfliktna društva ne mogu imati budućnost - rekao je, između ostalog, Ešdaun.

 

Nova generacija

Kaže kako ga ne brine to što u Bosni i Hercegovini obitelji iz vremena rata još vladaju održavanjem mira, već što još nema naznake o istinskoj novoj generaciji koja gleda u budućnost, a ne u prošlost.

 - Možda ona postoji, ali, nažalost, još ne mogu vidjeti naznake njenog izrastanja - rekao je nekadašnji visoki predstavnik u BiH za "Voice of America".


Nema komentara

Anketa

Ustavi