RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Bolnica iz samostana prerasla u Županijsku bolnicu Orašje

Napisano 20.10.2011. 19:12

Devetnaesta obljetnica utemeljenja Ratne bolnice Tolisa oživjela uspomene, sjećanja i ratne slike

Bolnica iz samostana prerasla u Županijsku bolnicu Orašje

■ Ustanova je ulijevala sigurnost braniteljima i njihovim obiteljima u ostanak na slobodnim posavskim prostorima
■ U sjećanje djelatnici Županijske bolnice su prodefilirali gradom
■  „Radili smo danonoćno, s minimalnom dijagnostikom...“
 
Devetnaest je godina od utemeljenja Ratne bolnice Tolisa koja je bila smještena u podrumskim prostorijama franjevačkog samostana u Tolisi. Povijesni datum 19. listopada 1992. obilježen je skromno, ali dostojanstveno i ponosno.

Oživljene slike

Djelatnici te prve bolničke ustanove na prostorima Bosanske Posavine oživili su uspomene, sjećanja, ratne priče, ali i tužne slike koje su ostavile neizbrisive traume, ali i radosne trenutke spašavanja života na slobodnom oraško-šamačkom području. Ratna bolnica Tolisa značila je temelje današnje županijske bolnice u Orašju s lokalitetom i u Odžaku. U znak sjećanja na povijesni datum djelatnici Županijske bolnice u Orašju su prošli defileom kroz grad. U razdoblju od nepune četiri godine rada u ratnim uvjetima kroz bolnicu prošli su veliki ljudi i humanisti. Davali su najbolje od sebe u službi nesebičnog spašavanja života. Danima nisu odlazili svojim domovima, nisu pitali za radno vrijeme mjereno ranjenima, ozlijeđenima i nažalost, najhrabrijim sinovima Posavine koji više nisu s njima.
- Sjećam se kada je donesena odluka o utemeljenju ratne bolnice koliko je oduševljenja izazvala, ali i olakšanja među braniteljima i među njihovim obiteljima. Svi smo se osjećali nekako sigurnije jer tu su bili liječnici pa je i svaki vojnik išao spokojnije na crtu jer su znali, ako se nešto dogodi, ima tko pomoći. Sjećam se, bila je misa vezana uz obilježavanje osnivanja bolnice i u vrijeme trajanja mise morali smo izaći jer imali smo i prvu operaciju, priča Marijan Mijatović - Banče, djelatnik Transfuzije od prvih dana bolnice.
- Radili smo danonoćno, s minimalnom dijagnostikom, ali davali smo sve od sebe da pomognemo. Upravo je ta prva pomoć bila i presudna za živote ranjenih, priča kirurg dr. Ćazim Kraljušić, jedan od liječnika iz prve garniture Ratne bolnice.

Olakšanje brojnima

- Svaka majka je bolnicu dočekala s oduševljenjem jer su sa strepnjom ispraćali svoje sinove, kćeri, muževe. Otvaranje bolnice bilo je olakšanje svima onima koji su se zatekli na ovome komadiću slobodnog prostora, ističe sestra Kata Martinović.

■ Povijest

U Ratnoj bolnici bilo zbrinuto 20.000 pacijenata kroz četiri godine, a radilo je 45 djelatnika

Žive su slike sjećanja i kod medicinskih sestara Kate, Dragice, Kise, Ćerime, Jasmine, Mande i ostalih koje su, sjećaju se, uređivale tamne prostore samostana i pretvarale ih u bolničke. Tada su se uglavnom sve prvi put susrele s kirurškim instrumentima, ali praktično upijanje znanja i želja da pomognu bili su jača od treme i nepoznatog. Kroz četiri nepune godine rada Ratne bolnice Tolisa bilo je zbrinuto blizu 20.000 pacijenata. Ukupno je 45 zdravstvenih djelatnika i pratećeg osoblja otvorilo povijesno poglavlje rada Ratne bolnice u Tolisi. Među njima bilo je, uz ostale, šestero liječnika i 14 medicinskih sestara.
- Kroz Ratnu bolnicu tijekom nepune četiri godine prošlo je 58 vrhunskih stručnjaka iz Hrvatske koji su došli pomagati rad Ratne bolnice u Tolisi. Iz Posavine nas je ukupno bilo 153 domaća zdravstvena i nemedicinska kadra koja su prošla tijekom postojanja bolnice u samostanu, kaže Marijan Mijatović.
U poslijeratnom vremenu umrla su dvojica liječnika (dr, Božidar Sudec iz Zagreba i dr. Vladimir Štambak iz Kiseljaka) i devetero nemedicinskih djelatnika. Minutom šutnje kolege iz Ratne bolnice Tolisa prisjetili su se preminulih kolega.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi