RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

BOŠNJAČKA SKLONOST NEPOŠTOVANJU PRESUDA Vlada ŽSB-a: Spriječiti deložaciju Mješovite srednje škole ”Travnik”

Napisano 06.07.2018. 23:06

Kako bi bila spriječena deložacija Mješovite srednje škole “Travnik” iz zgrade koja, prema sudskim presudama, treba biti vraćena u posjed Vrhbosanskoj nadbiskupiji, potrebno je obaviti razgovore s predstavnicima Nabiskupije, te intenzivirati priču o hitnom završteku izgradnje srednjoškolskog centra, zaključila je u četvrtak Vlada Kantona Središnja Bosna (KSB).

Za razgovor s predstavnicima Vrhbosanske nadbiskupije, s ciljem pronalaska rješenja, zadužena je ministrica obrazovanja Katica Čerkez, dok su predstavnici Ministarstva pravosuđa i Pravobraniteljstva KSB-a dobili zadatak da obave razgovor s predsjednikom Općinskog suda u Travniku.

Presudom Općinskog suda, koju je potvrdio i Kantonalni sud u Novom Travniku, Mješovitoj srednjoj školi “Travnik” naloženo je da Vrhbosanskoj nadbiskupiji vrati dio zgrade koji koristi, a, kako je rečeno na sjednici Vlade, rok za njeno izvršenje je 14. kolovoza.

Moramo s Vrhbosanskom nabiskupijom pokušati pronaći rješenje, kako bi djeca ostala u istim školskim klupama, kako ne bi došlo do ružnih scena sredinom kolovoza. Nadam se da ćemo uspjeti postići neki dogovor, dok istovremeno treba izvršiti pritisak da što prije bude završena izgradnja srednjoškolskog centra u koji bi učenici preselili, kazala je ministrica Katica Čerkez.

Inzistirajući i na razgovorima s predsjednikom Općinskog suda u Travniku, premijer Tahir Lendo je upozorio da bi izvršavanje presude dovelo u težak položaj oko 1.000 učenika i nastavnika Mješovite srednje škole “Travnik”, za koje ne postoji alternativni smještaj.

Podržavam povrat imovine Vrhbosanskoj nabiskupiji, ali najgora opcija je da dođe do ove blamaže. Za iseljavanje škole potrebno je stvoriti preduvjete, jer se ovdje radi o deložaciji oko 1.000 učenika za koje ni Travnik, ni županija, nemaju prostor. Pritisak treba usmjeriti prema Vladi Federaciji BiH da ispoštuje dosadašnje presude, te osigura sredstva za završetak izgradnje školske zgrade, istaknuo je Lendo.

Na sjednici je upozoreno da je deložacija Mješovite srednje škole “Travnik” nepopularna mjera koja bi, osim utjecaja na položaj učenika, proizvela daljnju konfliktnu situaciju, te utjecala na političke i opće odnose u Travniku. Zgradu travničke Gimnazije, u vlasništvu Vrhbosanske nadbiskupije, trenutno dijele Katolički školski centar (KŠC) “Petar Barbarić” i Mješovita srednja škola “Travnik”. Prema odluci Doma za ljudska prava iz 2003. godine, te rješenja Ustavnog suda BiH iz 2012. godine, Federacija BiH je bila dužna osigurati povrat zgrade Nadbiskupiji i izgraditi novu zgradu za Mješovitu srednju školu.

Povrat imovine Vrhbosanskoj nabiskupiji potvrđen je i pravomoćnom presudom Općinskog suda u Travniku, kao i nedavnom iz Europskog suda za ljudska prava. U izgradnju nove škole do sada je Federacija BiH uložila pet milijuna KM, a prema ranijim procjenama za završetak radova potrebno je oko 12 milijuna KM.


Nema komentara

Anketa

Ustavi