RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Novim kolektivnim ugovorom uvećani koeficijenti medicinskim djelatnicima u SBŽ-u

Napisano 06.07.2018. 23:15

Kolektivni ugovor koji predviđa uvećanje koeficijenata za obračun plaća zdravstvenim djelatnicima, potpisan je u petak u Travniku između predstavnika Vlade SBŽ-a i Županijskog odbora Neovisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu.

Predsjednik Sindikata Muris Trako kazao je Feni da će kolektivnim ugovorom za članove ovog sindikata, kojeg većinom čine medicinske sestre i tehničari, koeficijenti biti uvećani za 0,2.

- To otprilike znači povećanje plaća između 100 i 150 maraka, a moguće je da to bude i više. Ne mogu reći da smo prezadovoljni jer smo tražili uvećanje za 0,3, ali smo svjesni da je, ipak, napravljena korekcija i djelomično ispravljena nepravda s obzirom na to da su ranije koeficijenti bili uvećani samo doktorima medicine i stomatologije - istaknuo je Trako.

Podsjetivši da je, tijekom pregovora, Vlada nudila uvećanje cijene satnice rada, Trako je kazao kako su sada sredstva prebačena za uvećanje koeficijenata, što je, smatra on, pravednije rješenje.

- Ovo smo očekivali jer je situacija takva da masa zdravstvenih radnika odlazi u inozemstvo, a zdravstvene ustanove ostaju prazne. Vrlo teško je ljude zadržati jer znaju da ovdje imaju plaće koje im ne pružaju kvalitetan život, dok se vani njihova zanimanja daleko više cijene i plaćaju. Naši ljudi tamo, kada savladaju jezik, mnogo brže ostvaruju svoje životne planove i snove - istaknuo je on.

Kako je kazao, kolektivni ugovor, kao i onaj koji je ranije potpisan sa sindikatom koji okuplja doktore medicine i stomatologije, važit će do kraja godine, kada će se pristupiti novim pregovorima s oba sindikata.


Nema komentara

Anketa

Ustavi