RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Bošnjački članovi SIP-a pokušali progurati prijedlog koji omogućava izbor najmanje šest halal-Hrvata u Dom naroda FBiH

Napisano 13.12.2018. 23:28

Točka o popuni Doma naroda Parlamenta FBiH danas nije uvrštena na dnevni red sjednice Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP). Točku su predložili članovi SIP-a, Suad Arnautović i Ahmet Šantić.

Točka nije uvrštena na dnevni red, s obzirom da su bila četiri glasa PROTIV ovog prijedloga, a tri ZA.

Ahmed Šantić se nakon toga obratio medijima, kazavši:

"U skladu sa dinamikom koju je CIK utvrdio na jednoj od prethodnih sjednica, tajništvo SIP-a, u cilju realizacije obaveza, pripremili smo četiri radna materijala koje smo klasificirali na jedan način, kako bi zadovolji i Ustav FBiH i odredbe Izbornog zakona. Od ta četiri materijala, nisu strogo formalna, četiri elementa koja su bila odlučujuća: Ustavni princip, princip izbornog zakona, principi minimalne zastupljenosti, princip pariteta, princip teritorijalne zastupljenosti".

"Mi smo postigli kompromis da forma tog akta bude u formi izmjene postojećeg uputstva koje regulira posredne izbore u BiH. Otprilike, koelga Arnatuović i ja išli smo prema prijedlogu tzv. radnim brojem jedan o minimalnom broju zastupnika po kantonima. Išli smo uvjetno i mimo Ustava, pokušali smo jednu odredbu unijeti u ovaj akt kako bi ispoštovali princip pariteta", dodao je Šantić.

"Ako želimo prihvatiti princip minimalne zastupljenost (1-1-1), onda ne možemo zanemariti i princpi pariteta tj. o maksimalnoj zastupljenosti (17-17-17)", kazao je Šantić.

"Suština je bila u tome da kantoni završe izbor u svim svojim skupštinama, i te rezultate dostave SIP-u bez obzira na preliminarni broj", smatra Šantić.

Inače, sam prijedlog koji su namjeravali staviti na dnevni red izravno krši presudu Ljubić jer predviđa izbor hrvatskog izaslanika iz Goražda, iako Hrvati tamo ne žive. 

Suština ovog prijedloga je da se njime omogućava Bošnjacima da izaberu najmanje šest svojih halal-Hrvata čime bi se stvorili uvjeti za istiskivanje Hrvata iz vlasti na razini FBiH.


Nema komentara

Anketa

Ustavi