RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Bošnjačkim strankama neprihvatljive izmjene Izbornog zakona kojeg su predložili Hrvati

Napisano 21.12.2017. 23:23

Nakon cjelodnevne zastupničke rasprave u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o izmjenama Izbornog zakona BiH kojeg je predložio Klub hrvatskog naroda u Domu naroda PSBiH po hitnom postupku, sjednica je prekinuta.

Prvi je to zakon kojeg su zastupnici trebali razmotriti na ovoj sjednici, a prvobitno su prihvatili hitnu zakonodavnu proceduru. Tijekom rasprave o meritumu zakona tražene su pauze kako bi se klubovi zastupnika usuglasili, ali rasprava nije okončana, prenosi Fena.

Dok su zastupnici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH ukazivali da je ovaj prijedlog izmjena zakona u skladu sa Ustavom BiH te da može doprinijeti relaksaciji odnosa unutar zemlje, zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA) naglasili da zakon doprinosi novim diskriminacijama.

I iz Demokratske fronte (DF) slično je ocijenjeno te je poslanica Mensura Beganović napomenula da se umjesto implementacije odluka Europskog suda za ljudska prava, koje su trebale ukloniti diskriminaciju, ulazi u još dublje podjele.

- Dijelimo se na neljudski način i ako to ne riješimo nećemo ići naprijed. Nikada neću glasati za zakone koji osporavaju osnovno građansko pravo - da građanin bira i da bude biran - dodala je.

Dopredsjedavajući Doma Mladen Bosić (Srpska demokratska stranka - SDS) smatra da ne postoji dogovor unutar Federacije na koji način riješiti pitanja koja se tiču izbora i njegovo je mišljenje da dok se ne dogovore najveći politički partneri u FBiH neće biti riješeno pitanje Izbornog zakona.

Zastupnik Nezavisnog bloka Salko Sokolović smatra da je ovako predložen zakon diskriminatorski te da je najavio da ga ni Klub Nezavisnog bloka neće podržati nakon čega je zatražio polusatnu pauzu.

Nakon te, četvrte pauze, zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) Mirsad Mešić ponovio je da ovaj klub neće podržati predložene izmjene, dodajući da je iznenađen "neozbiljnošću HDZ-a", jer zakon onemogućava pravo konstitutivnim narodima da budu ravnopravno zastupljeni u Domu naroda Federalnog parlamenta.

Ubrzo nakon toga pauzu je zatražila i poslanica SDS-a Aleksandra Pandurević, a predsjedavajuća Doma Borjana Krišto (HDZBiH) to je odobrila, kazavši da se nakon toga sjednica prekida.

O nastavku ove sjednice koja na dnevnom redu ima broje važne teme poput proračuna za narednu godinu, ali i više od sto drugih točaka, zastupnici će biti naknadno obaviješteni.


Nema komentara

Anketa

Ustavi