RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Bradara i Čolak o prijedlogu SDP-a i DF-a: Promašili su cijeli parlament!

Napisano 10.11.2017. 23:16

Lidija Bradara, predsjednica Doma naroda Parlamenta FBiH i Bariša Čolak, voditelj Odjela za ustavno-pravna pitanja Hrvatskog narodnog sabora BiH komentirali su za Dnevnik.ba prijedlog Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH koji su jučer predstavili SDP i DF.

SDP i DF su svojim prijedlogom Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamenta FBiH potpuno promašili parlament u koji su trebali poslati ovu inicijativu, ocijenili su u izjavama za Dnevnik.ba Lidija Bradara, predsjednica Doma naroda Parlamenta FBiH i Bariša Čolak, voditelj Odjela za ustavno-pravna pitanja Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Podsjećamo, SDP i DF jučer su predstavili prijedlog Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH kojim žele zaobići presudu Ustavnoga suda BiH o izboru izaslanika u domove naroda (presuda po apelaciji Bože Ljubića). Riječ je o prijedlogu koji će poslati u parlamentarnu proceduru na razini federacije BiH.

Ustavni sud BiH je, pak, u svojoj presudu po apelaciji Bože Ljubića jasno rekao kako je načelo konstitutivnosti natkrovljujuće načelo Ustavu BiH te kako domove naroda moraju popunjavati izaslanici koje su izabrali konstitutivni narodi i to kao izborne jedinice. Ustavni sud je tako poništio odredbe Izbornoga zakona BiH koje su omogućavale da u domove naroda uđu dužnosnici koji se, recimo, izjašnjavaju kao Hrvati, ali su na ih dužnost izabrali Bošnjaci te oni kao takvi i zastupaju interese bošnjačkoga naroda.

To je dovodilo do niza anomalija u funkcioniranju parlamenata na državnoj i federalnoj razini, odnosno do klasičnih prijevara i otimanja političkih dužnosti rezerviranih za konstitutivne narode.

Bradara je u izjavi za Dnevnik.ba prijedlog SDP-a i DF-a ocijenila kao „običnu predstavu za javnost“.

„SDP i DF ovim zabavljaju javnost i predstavljaju kao da eto oni nešto rade. Potpuno su, pak, pogriješili parlament u koji su poslali svoj prijedlog. Izborni zakon je u nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH, a ne Parlamenta FBiH“, istaknula je predsjednica Doma naroda Parlamenta FBiH.

Naglasila je i kako je Bosni i Hercegovini potrebna reforma državnog Ustava kako bi zemlja u punini postala državom triju u svemu jednakopravnih konstitutivnih naroda.

Čolak je, pak, u izjavi za Dnevnik.ba upozorio kako SDP i DF i dalje prednost daju nelegitimnom političkom predstavljanju.

Takav njihov stav ni ne čudi, obzirom na to da je riječ o istim ljudima koji su u dva navrata Hrvatima oteli poziciju hrvatskoga člana Predsjedništva BiH (fenomen Komšić) te isto tako u dva navrata su izbacili legitimno izabrane hrvatske političke predstavnike iz Vlade FBiH (alijansa i platforma).

„SDP i DF zapravo daju prednost nelegitimnim političkim predstavnicima. To je suština njihove odredbe da u Dom naroda FBiH ulazi jedan izaslanik konstitutivnog naroda iz svake županije, ako je takav izabran. Oni uvijek daju prednost onom nelegitimno izabranom predstavniku u odnosu na legitimnog“, rekao je Čolak, te dodao kako prijedlog SDP-a i DF-a apsolutno nema veze s provedbom presude Ustavnoga suda BiH o izboru izaslanika u domove naroda po apelaciji Bože Ljubića.

„Izborni zakon BiH je državni zakon, odnosno zakon s državne razine, a ovdje se cijela stvar spušta na razinu entiteta. To je jednostavno pogrešno. Zna se što je propisano Izbornim zakonom BiH, a i što je presudio Ustavni sud BiH“, rekao je Čolak.

Podsjećamo, presudom ustavnog suda je upravo osporeno da se iz svakog kantona mora izabrati najmanje jedan izaslanik u federalni Dom naroda. Tako smo imali apsurdne situacije da se, primjerice iz Bosansko-podrinjskog kantona, u kojem živi dvoznamenkasti broj Hrvata, bira hrvatski izaslanik u Dom naroda FBiH. Naravno, riječ je redovito bivala o osobi koja je zastupala interese Bošnjaka, koji su ga i izabrali. Dakle, fenomen Komšić  se time spuštao s razine Predsjedništva BiH u državni i entitetske parlamente.

Prijedlog izmjena Izbornoga zakona BiH koji onemogućava takvu praksu, da jedan narod drugom nameće političke predstavnike, čiji su predlagač stranke Hrvatskog narodnog sabora, u Zastupničkom domu Parlamenta BiH na dnevnom redu će se naći na sjednici zakazanoj za 15. studenog.

Bošnjačke stranke su već naglasile kako će ga odbiti i kako se ne žele odreći mogućnosti da i dalje Hrvatima nameću političke predstavnike.


Nema komentara

Anketa

Ustavi