RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Bradara i Puzigaća spriječili dovršetak puzajućeg bošnjačkog udara na državu

Napisano 19.07.2018. 23:22

Entitetski udar bošnjačkih stranaka na  džavu BiH i njene institucije propao je zahvaljujući predsjedateljici Doma naroda, Lidiji Bradari (HDZ BiH) i dopredsjedatelju, SNSD-ovom, Dragi Puzigaći.

Puzigaća je tako podržao Bradarin stav kako je predloženi zakon bošnjačkih stranaka ustvari zakon s liste pitanja o vitalnim interesima i o njemu se izlaslanici nisu ni izjašnjavali. Izjašnjavanje o prijedlogu Zakona o izbornim jedinicima i raspodjeli mandata u Parlamentu FBiH tim je činom odbijeno jer je destruktivno po vitalne interese, a o njemu neće raspravljati ni Vijeće za zaštitu vitalnih interesa Ustavnog suda FBiH. Za usvajanje takvog zakona potrebno je osigurati većinu koja bi uključivala dvotrećinsku većinu u svakom od klubova konstitutivnih naroda, a Bošnjaci ne mogu do takve podrške u Klubu Hrvata.

Dopredsjedavajući Doma naroda Puzigaća podržao i potpisao tokom dana zahtjev Lidije Bradare da se Prijedlog zakona o izbornim jedinicama proglasi destruktivnim po vitalni nacionalni interes. To će značiti da će se ovaj zakon na sjednici staviti na dnevni red i o njemu će se glasati u skladu sa takvom proceduro. Za usvajanje zakona trebale bi glasati po dvije trećine svakog kluba, ali zakon neće dobiti podršku Kluba Hrvata. U ovom slučaju, zakon neće biti upućen Ustavnom sudu FBiH nego će biti "oboren".

Klub Bošnjaka razmatrao je mogućnost da zatraži smjenu Drage Puzigaće. Međutim, u tom slučaju će se on, uz podršku predsjedavajuće Bradare, na isti način pozvati na vitalni interes kada je u pitanju njegova smjena. Automatski to bi značilo da ne može biti izglasana smjena jer je hrvatski klub neće podržati.

Klub Bošnjaka u federalnom Domu naroda napustio je dvoranu te navodno otišao na hitne konzultacije. Predsjednik Kluba Bošnjaka Osman Ćatić (SDA) i potpredsjedatelj federalnog Doma naroda Jasenko Tufekčić (SDA) također nisu prisustovali sjednici. Nakon više od pola sata, dvoranu federalnog Doma naroda napustili su i ostali izlasnici Kluba Bošnjaka.

Mediji su jučer objavili kako će dopredsjetelj Doma naroda, Drago Puzigaća (SNSD) podržati Bradaru i "pratiti je" u njenom stavu kako je predloženi zakon o izbornim jedinicama ustvari na listi pitanja o vitalnim interesima.

Izvanredna sjednica federalnog Doma naroda još uvijek ipak ne počinje. Iako je sazvana na prijedlog Kluba Bošnjaka na kojoj su se trebali  izjasniti o Prijedlogu zakona o izbornim jedinicama, bošnjački su izaslanici napustili dvoranu i sabotirali, zapravo, vlasititi protuustavni prijedlog Zakona o izbornim jedinicima.

Podsjetimo, predloženi Zakon o izbornim jedinicama prije mjesec dana podržan je svebošnjačkom većinom u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH kada je Klub Hrvata tog Doma napustio sjednicu.

Svebošnjački zakon bio je nastavak političke agresije SDA, SBB-a, DF-a, Naše stranke i SDP-a kojim su htjeli legalizirati nametanje političkih predstavnika Hrvatima, Srbima i Ostalima u federalnom Domu naroda.


Nema komentara

Anketa

Ustavi