RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Bradara: U četvrtak izbor čelnika Federacije BiH

Napisano 02.02.2015. 12:29
Lidija Bradara

Nastavak konstituirajuće sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH na kojoj će biti izabrani predsjednik i dopredsjednici FBiH trebala bi se najvjerojatnije održati u četvrtak, 5. veljače, navela je za Anadoliju Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBiH.

Naime, Glavni odbor Socijaldemokratske partije (SDP) BiH na jučerašnjoj sjednici u Tuzli dao je ovlaštenje Predsjedništvu SDP-a i izaslanicima te stranke u Klubu srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH da mogu podržati kandidata koji bude predložen za potpredsjednika FBiH iz srpskog naroda na nastavku konstituirajuće sjednice.

Kako je istaknuo potpredsjednik SDP-a i predsjedavajući Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH Slaviša Šućur uvjet SDP-a je da kandidat Demokratske fronte (DF) ili neke druge stranke koji bude predložen za funkciju potpredsjednika FBiH iz srpskog naroda, da njegovi pogledi na budućnost Bosne i Hercegovine budu u interesu građana FBiH.

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH za predsjednika FBiH iz hrvatskog naroda predložila je Marinka Čavaru, a Stranka demokratske akcije (SDA) Meliku Mahmutbegović za potpredsjednicu iz bošnjačkog naroda. No, bez kandidata iz srpskog naroda za potpredsjednika FBiH, s obzirom da se Zastupničkom, a potom i Domu naroda upućuje jedinstvena lista prijedloga nije moguće izvršiti izbor čelnika Federacije BiH.

Kako nije bilo suglasnosti da se na konstituirajućoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH 15. siječnja obavi izbor i potpredsjednika FBiH jer prijedlog DF-a da se na tu poziciju kandidira Slobodan Šoja, bivši veleposlanik BiH u Francuskoj i Egiptu, odnosno minimalno jedne trećine Kluba srpskog naroda – pet izaslanika proces je odložen.

Naime, od ukupno 17 izaslanika u Klubu srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH ima njih 13, s obzirom da su četiri mandata ostala upražnjena jer među izabranim zastupnicima u županijskim skupštinama nema više predstavnika srpskog naroda, SDP ima šest mandata, Savez nezavisnih socijaldemokarata (SNSD) tri, a po jedan DF, Liberalna stranka (LS), Naša stranka (NS) i Narodna stranka Radom za boljitak (NSRB).

Izborom predsjednika i dopredsjednika FBiH otkočit će se cjelokupan proces uspostave vlasti s obzirom da uspostava Vijeća ministara BiH, ali i izbor Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH čeka formiranje vlasti na razini FBiH.

Istovremeno to će omogućiti izbor nove Vlade FBiH s obzirom da predsjednik i dopredsjednici FBiH uz suglasnost imenuju premijera i ministre u Vladi koje potvrđuje Zastupnički dom Parlamenta FBiH.

AA/HMS


Nema komentara

Anketa

Ustavi