RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Članovi HSPF posjetili Središnju Bosnu

Napisano 21.04.2012. 13:45

Članovi HSPF posjetili Središnju Bosnu

Tridesetak studenata članova Hrvatskog studentskog politološkog foruma, studenata Sveučilišta u Mostaru, u petak je posjetilo Travnik

„Želimo i na ovakav, neposredan način, upoznati se s poviješću Travnika i Hrvata srednje Bosne. Ideju je pokrenula naša kolegica, Irena Mrnjavac, iz Kiseljaka, a zdušno je prihvatilo rukovodstvo Foruma. I, držimo, da je ovo dobar put i način ka boljem upoznavanju i dodatnom zbližavanju Hrvata iz svih krajeva BiH. Želimo na tom planu, i ovakvim posjetima i upoznavanjima praviti nove pozitivne iskorake", kazao je ovom prilikom predsjednik HSPF, Goran Kutle.

Tridesetak studenata iz Mostara, u pratnji svojih domaćina, predstavnika općinskih udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, ratnih vojnih zapovjednika na čelu s generalom Ilijom Nakićem, predstavnika političkog i kulturnog života Travnika, najprije su posjetili Katolički školski centar.
O povijesti znamenite Nadbiskupske gimnazije, osnovane 1882. god., čiji je rad zabranjen padom Travnika u ruke partizana 20. listopada 1944. god. a čiji je slijednik KŠC osnovan 1998. godine, studente iz Mostara upoznao je ravnatelj, prof. Vinko Martinović.
KŠC nosi ime sluge Božjeg Petra Barbarića, sjemeništarca Nadbiskupske gimnazije, rođenog u Klobuku kod Ljubuškog a umrlog na Veliki četvrtak 1897. godine, za čije se blaženstvo moli vjerni srednjobosanski katolički puk, a proces beatifikacije je u tijeku. KŠC „Petar Barbarić" je jedan od stožernika povratka, ostanka i opstanka Hrvata Travnika i cijele srednje Bosne, a trenutno ima 650 učenika u osnovnoj školi, 288 u Gimnaziji i 25 sjemeništaraca.

Studenti iz Mostara molili su se na grobu sluge Božjeg Petra Barbarića u crkvi svetog Alojzija smještenoj u zdanju Nadbiskupske gimnazije, a nakon Travnika posjetili su travničku župu Potkraj i župnu crkvu Sv. Ane, prvu katoličku crkvu u srednjoj Bosni granatiranu i oštećenu u lipnju 1992. godine od strane srpskih paravojnih snaga i tzv. JNA. Posjetili su i Galicu, na platou Vlašića, mjesto prvog velikog srpskog zločina nad Hrvatima u srednjoj Bosni, počinjenog 15. svibnja 1992. godine.

Posjetili su i znameniti franjevački samostan, vjersko i duhovno središte Hrvata Lašvanske doline, u Gučoj Gori, gdje je bila i prva visokoškolska ustanova u Bosni. Samostan je sagrađen prije 152 godine, a pljačkan je, devastiran i paljen 1944. god. od strane partizana i 1993. godine od pripadnika Armije BiH.

Studenti su upoznati i sa stratištu Hrvata na mjestu Bikoši u župi Guča Gora i stradanju u susjednoj župi Brajkovići odakle je prognano i opljačkano više od 5 tisuća župljana. Sa zanimanjem su razgledali i župnu crkvu Svetog Duha u Novoj Biloj, u ratu znamenitoj franjevačkoj crkvi – bolnici, a posjetili su i travničko ratno groblje Prahulje, te Spomen – sobu 427 ubijenih i poginulih pripadnika HVO-a i 124 hrvatska civila općine Travnik.

Za uspomenu predsjedniku HSPF, domaćini su darovali Monografiju „Svjetlost i nada" koja slikom i riječju govori o strahotama kroz koje su prošli Hrvati Lašvanske doline u proteklom ratu.

| Vitez-info | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi