RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Članovima HSPF-a u Zagrebu poručeno: Imate priliku biti dio povijesti

Napisano 01.07.2018. 23:38

Članovi Hrvatskog studentskog politološkog foruma (HSPF) boravili su 28. i 29. lipnja u dvodnevnom studijskom posjetu Zagrebu. Prvog dana posjeta, članovi HSPF-a sudjelovali su na prijemu koji je za Hrvate u svijetu priredila Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske.

Drugog dana posjeta, u Hrvatskom saboru održan je sastanak sa članovima Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske i zainteresiranim saborskim zastupnicima. Sastanku je nazočilo ukupno 15 saborskih zastupnika, uključujući Milijana Brkića, potpredsjednika Hrvatskog sabora i Božu Ljubića, predsjednika saborskog Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Članovima Udruge srdačnu dobrodošlicu je u uvodnom obraćanju zaželio prof.dr.sc. Božo Ljubić. Osvrnuo se na trenutnu situaciju u Bosni  Hercegovini i položaj Hrvata izražavajući želju da se na ovu temu razvije konstruktivan razgovor.

U ime Udruge svim zastupnicima zahvalio se Martin Mikulić, predsjednik HSPF-a, koji je predstavio Udrugu, njezine aktivnosti i ciljeve. Mikulić je u obraćanju govorio o gorućim problemima Hrvata u BiH, s posebnim naglaskom na mlade ljude i problemima s kojima se susreću. Zatražio je od saborskih zastupnika da se Republika Hrvatska aktivnije uključi u rješavanje problema Hrvata u BiH i poduzme odlučnije korake po tom pitanju jer je vremena sve manje.

Članovi HSPF-a su iskoristili priliku za postavljanje pitanja saborskim zastupnicima. Održana je sadržajna rasprava u kojoj je bilo riječi o izmjenama Izbornog zakona, problemu zapošljavanja mladih, neprocesuiranja ratnih zločina nad Hrvatima, neodržavanju izbora u Mostaru itd.

Poseban naglasak stavljen je na potrebu aktivnijeg uključivanja mladih ljudi i studenata i podizanje šire svijesti o svim problemima hrvatskog naroda u BiH. Saborski zastupnici podržali su rad HSPF-a uz preporuku da koriste sve raspoložive mogućnosti kako bi i sami pridonijeli poboljšanju položaja Hrvata.

„Imate priliku biti dio povijesti“, poručio je članovima HSPF-a general Željko Glasnović.

Po završetku sastanka, članovi HSPF-a pratili su plenarnu sjednicu Sabora, a po dolasku ih je s govornice pozdravio Milijan Brkić, potpredsjednik Sabora.

Prilikom posjeta Saboru, dogovoren je daljnji nastavak komunikacije te aktivnije uključivanje Udruge HSPF u izradu zaključaka i prijedloga koji će biti upućeni Odboru za Hrvate izvan Republike Hrvatske.


Nema komentara

Anketa

Ustavi