RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Cormack najavila sastanak s Čovićem u Mostaru: HDZ treba sudjelovati u pregovorima, Izborni zakon treba mijenjati

Napisano 13.04.2018. 22:15

Maureen Cormack, veleposlanica SAD-a u Bosni i Hercegovini tokom gostovanja na N1 izjavila je da Veleposlanstvo SAD-a i drugi europski dužnosnici rade sa svim relevantnim strankama u državi, rade na tome da ih okupe i iznađu rješenja za promjene Izbornog zakona.

Ona je kazala da se izbori moraju održati, a rezultati provesti. 

Veleposlanica SAD-a u proteklom razdoblju obavila je sastanke sa većinom stranaka u BiH, izuzev sa Draganom Čovićem i HDZ-om, ali da je i taj susret u fazi planiranja. 

"Dogovarali smo da odem u Mostar, da se sastanem sa Čovićem, ali zbog rasporeda nismo mogli. Radimo na sastanku idući tjedan, a sve stranke moraju biti dio rješenja", navela je Cormack. 

"Ovo su komplicirana pitanja, ljudi su senzitivni. Mnogo dijaloga se mora odviti. Stranke moraju biti spremne na kompromis, a to je teško. Mora se doći do rješenja, da se popravi Izborni zakon - da dođe do izbora", izjavila je u Danu uživo na N1. 

Ona je apelirala na sve lidere u BiH da iznađu rješenje za ovo pitanje. 

"Jasno je da svi lideri u ovoj zemlji trebaju biti ti koji će pronaći rješenja. Vidjeli smo koliko je to problematično. SAD-u je stalo do građana, da idu u EU i NATO. Raidmo zajedno da potaknemo dijalog, u većim grupama, nekada pojedinačno. Vjerujemo da postoje rješenja i da će naporan rad dovesti političare do cilja", ocijenila je Cormack. 

 

Čović gubi optimizam

Za razliku od Čovića koji je danas kazao da gubi optimizam i da ne vjeruje u promjene ako se ne dogode do svibnja, Cormack tvrdi da je optimistična.

"Ja sam realni optimist. Morate biti optimist da biste radili na boljoj budućnosti, ali i realist sam. Mnogo posla treba uraditi, detalji su bitni. Stranke se trebaju okupiti i treba voditi teške razgovore", dodala je u razgovoru ona.

 

FBiH kao bošnjački entitet

Na upit što misli o Federaciji kao bošnjačkom entitetu i onim što se čuje u javnosti, Cormack ističe da se s tim ne slaže:

"Definitivno ne. Nijedna od stranaka nije govorila o formiranju bošnjačke Federacije. To su bili prvi razgovori, počeci za razgovor sa HDZ-om. Daytonska struktura je nešto što SAD podržava i nastavit će raditi. Sastajali smo se sa strankama od rujna, u većim grupama ne postižemo rezultate. U manjim grupama je lakše napraviti korak naprijed. Ne znači da se došlo do kraja, to je samo za narednu fazu razgovora. Radujemo se da se i HDZ pridruži", kazala je Cormack. 

Ona je pohvalila proces koji se događaju da bi se osigurala provedba izbora u Mostaru. Ocijenila je da se izbornim zakonom treba baviti, kao i apelacijom u slučaju Ljubić. 


Nema komentara

Anketa

Ustavi