RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Čović: Ako se odreknemo ravnopravnosti naroda, odrekli smo se i državnosti BiH

Napisano 23.11.2017. 23:16

Dan državnosti BiH, 25. studeni, pamtimo i slavimo kao povijesnu potvrdu državnosti naše domovine, zajednice tvorbenih i ravnopravnih naroda Srba, Bošnjaka i Hrvata, kao i svih njenih stanovnika. Današnji dan nije samo prilika za prisjećanje, već i potvrdu i obnovu državnosti u srcima i mislima svih nas, koji smo na ovim prostorima vjekovima upućeni jedni na druge - navodi se u čestitki predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragana Čovića povodom Dana državnosti BiH.

Kako je istaknuto, simbolika ovog dana i njen značaj pozivaju na dostojno obilježavanje i prisjećanje svih vrijednosti koje smo svakodnevno dužni baštiniti, kroz javno djelovanje, ali i u odnosu na neposredno okruženje.

Naravno, dodao je Čović, mjera državnosti nisu samo proslave, akademije, ceremonije i manifestacije, već jasna i snažna posvećenost ideji BiH koja je čvrsto ugrađena u strukturu naše domovine i zajedničko povijesno sjećanje. To je ideja jedinstva u različitosti, ravnopravnosti, priznanja i prilagođavanja, uzajamnog poštovanja i tolerancije, kulturnog, etničkog i nacionalnog pluralizma.

- Na nivou javnog djelovanja, ključni elementi koji su izraz ideje državnosti, su ustavnost i konstitucionalizam, odnosno vladavina prava koju je kroz svakodnevnu potvrdu u praktično-političkom djelovanju nužno jačati, jer samo se tako jača i ideja državnosti BiH - piše u čestitki.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH također je naglasio da se domoljublje i pozitivan odnos prema državnosti na poseban način pokazuju i kroz odnos spram pitanja ravnopravnosti svih naroda i stanovnika, u smislu institucionalne ravnopravnosti u svim segmentima izvršne, zakonodavne i sudske vlasti.

- Jednakost i ravnopravnost su krovna vrijednost našeg društva i jasna ustavna obveza. Ako bismo odustali od tih vrijednosti, odrekli bismo se i državnosti BiH, a to je nešto što sebi nipošto ne smijemo dozvoliti. Ljubav prema domovini pokazuje se i poštovanjem institucija, bez čijeg autoriteta i povjerenja u njih ne možemo imati državu na kakvu nas obvezuju vrijednosti koje svakog 25. studenog slavimo i obilježavamo - istakao je Čović.

Ukazao je na to da ustavnom domoljublju ne doprinosi bavljenje prošlošću, već snaženje ustavnog okvira i njegova afirmacija, između ostalog, poštovanjem odluka najviše sudske instance, Ustavnog suda BiH.

- U tom dijelu pred nama je veliki izazov da do kraja provedemo njegove ključne odluke koje nalažu nužnu reformu Izbornog zakona. Upravo odnos prema tim pitanjima, ali i nizu drugih koja se tiču europske perspektive BiH, može osnažiti ideju državnosti BiH, ali je i oslabiti te ugroziti, ako izostane iskrena posvećenost rješavanju problema u BiH od kojih su ustavno-legislativni i institucionalni, najizraženiji - piše u čestitki predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, prenosi Fena.

Čović je izrazio duboko uvjerenje da će BiH i njena državnost, sa svim svojim implicitnim ustavnim vrijednostima, na kraju izaći kao pobjednik, a s njom i svi koji žive u BiH i dijele zajedničku sudbinu. Ipak, dodao je, istina je da se pažnja mora, mnogo više nego ikada, posvetiti ideji ravnopravnosti svih naroda, odnosno građana BiH.

- To je jedini način da zauvijek iza sebe ostavimo nasilje, konflikte i destruktivnu političku logiku pobjednika i poraženih. Samo tako možemo ostaviti prošlost tamo gdje joj je i mjesto, a okrenuti se svi zajedno svjetlijoj budućnosti i napretku, koji su ostvarivi samo unutar Europske unije, gdje i pripadamo - poručio je predsjedavajući Čović, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.


Nema komentara

Anketa

Ustavi