RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Čović: BiH nema prijepor s Hrvatskom kada je u pitanju Pelješki most, to je službeno stajalište države

Napisano 15.08.2017. 23:41

Što se događa s političkim odnosima između Hrvatske i BiH? Nedavno su dvije vlade utvrdile da su oni dobri, no nakon što je Hrvatska povećala uvozne kvote za voće i povrće iz trećih zemalja, nastao je prijepor čija je kulminacija oštra reakcija iz BiH i zahtjev za prekid gradnje Pelješkog mosta. Zanimljivo, riječ je o stajalištu najveće bošnjačke stranke, ali ne službeno i države.

BiH ustrajava na svom putu prema EU. U tome joj Hrvatska nudi svekoliku pomoć. U isto vrijeme BiH se protivi se europskom projektu kakav je Pelješki most. O najnovijim prijeporima između Hrvatske i BiH, ali i unutarnjim odnosima i položaju Hrvata u BiH u Temi dana na HRT-u govorio je predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović.

"Iz svega je vidljivo da problematiziranje gradnje Pelješkog mosta nije službeno stajalište BiH. Službeno stajalište zadnjih godina je bilo u smislu ohrabrenja da nastavi s takvim infrastrukturnim projektom koji ima veliko značenje i za BiH", kazao je Čović. Smatra kako se u ovom slučaju radi o stajalištu jedne stranke i par pojedinaca u toj stranci. Tome u prilog dodao je i kako u tri godine, koliko je on član Predsjedništva "nijednom pitanje Pelješkog mosta nije otvoreno, jer se podrazumijevalo da je na njega data apsolutna suglasnost budući da je da je RH ispoštovala sve predviđene uvjete".

"Mora se definirati što su stavovi Bosne i Hercegovine, a što stavovi pojedinaca ili političkih stranaka", odgovorio je Čović na pitanje radi li se o sukobu s Europom - budući da BiH ustrajava na svom putu prema EU, a protivi se europskom projektu kakav je Pelješki most. Kazao je kako se radi o stavovima bošnjačkih stranaka, dominantno SDA. Čović smatra da će se uskoro, u ime bošnjačkog naroda pojaviti i druge stranke sa sličnim stavovima. "BiH ima jasan stav - izgraditi kvalitetne odnose s RH, jer vidimo da naš novi put prema Europi ide preko Zagreba. BIH nema prijepor s Hrvatskom kada je u pitanju ovaj projekt, kao i mnogi drugi projekti", dodao je.

Na pitanje stoji li iza toga Turska i teza kako predsjednik Erdogan želi obnoviti političku hegemoniju Turske u BiH, a glavni mu je oslonac dinastija Izetbegović - Čović je odgovorio: "Sva tri člana Predsjedništva nedvojbeno podupiru euroatlantski put BiH i to zagovaramo u javnom diskursu, ali se, zbog dnevnopolitičkih potreba uvijek javi neka strana koja traži izgovor za zaustavljanje nekog projekta i traži krivca u nekome drugome", kazao je Čović. "Siguran sam u europsku budućnost BiH i bilo tko, bez obzira je li to neka turska politika ili netko drugi - ne može pretjerano utjecati na promjenu stava kad je u pitanju europska budućnost BiH", naglasio je. "Što se tiče jedne dinastije kako ste rekli - ne želim vjerovati da postoji jedna takva strategija, ali svakako je sve moguće", dodao je. Zaključio je kako BiH "nema luksuz gubljenja vremena i ponavljanja grešaka te da mora usvojiti europske standarde". "Odnos Turske i BiH ne postoji kao prijepor na našem euroatlantskom putu, a postoje li u BiH i Turskoj određene političke strukture koje imaju neke druge strategije - to ćemo vidjeti",  ponovio je Čović koji smatra da takve strukture nemaju snagu da uspore put BiH prema Europi.


Nema komentara

Anketa

Ustavi